IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我想問下既然每個人都有local copy 咁share drive可以點唔安全法
係呢間公司入邊做嘢完全覺得自己好似個原始人咁
php都做 好等錢洗咩
連八字都唔洗睇,窮狗判定法

無敵際遇差:
underpay + php / jsp / ASP.NET Webform + jQuery + 冇 git 用 + 上司仆街

際遇中下:
underpay + 有新嘢玩但鳩咁嚟 + chur + 上司仆街

際遇中:
正常 tech team + 有時 chur + 有 k8s + 人工一般

際遇中上:
人工俾同年資高 + 正常 tech team + 唔多 chur

際遇好:
閣下應該唔喺香港做

啲嘢
「share drive 會俾人hack 手指唔會俾人hack」
我個上司講
𠵱本窮狗判斷,你應該屬於「無敵際遇差」

早走早著,如果唔係一日濕鳩,一世濕鳩,好難爬返上際遇好嘅公司
又真係冇錢洗......
上一份工寫react 但係老細閪撚到核爆
本身12月in左份工都係做返react既
話請我但係未簽約 過完年之後約我上去簽約
點知一拖就拖到2月都好似冇左件事咁
就求其搵住份做住先
依家真係想跳船 完全覺得中撚曬伏
FWD Life Insurance Company (Bermuda) Limited

想問呢間保險有冇人聽過

lol 未有offer 前就話想去in 佢俾左個時間我 而家想reject個interview

個hr一打黎已經問我會唔會接受到調低個expected salary 佢地只會加current 10-18%

仲要係contract... 屌
share drive都俾人hack?
咁即係成間公司server既內部資料都俾人hack晒架喇喎
屌 ching你好慘 上左賊船

但你轉工個空窗期又好難兜
佢果句嘢真係聽到我黑人問號
際遇好:
香港出世 + 做港資公司 + 做IT

好痛苦
Share drive會比人hack
即係每個人部腦都會被hack
即係local copy會比人拎到

所以local copy既安全性=share drive既安全性

既然接受到local copy既安全性 就應該接受到share drive既安全性

結論 你上司係垃圾

記住#12既教訓
果陣in呢份垃圾工
上午in完下午就call我問我後日可唔可以返到工
見佢咁快有offer咪即刻accept左
其實果陣in左幾份
得佢果份有下文
估唔到入到去係伏既
佢不嬲垃圾㗎啦
我地係做個HR management system,本身套嘢佢自己寫既,我返工第一日見到啲UI走撚曬位,咪執返好佢囉,俾佢屌返轉頭,你執啲UI做乜啊?睇到咪得囉
好彩問一問 😅😅😅 cls公司 保險都咁仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞