IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
返工都係為錢,有更好嘅offer 梗係要走
Candidates should have –

a Bachelor’s degree in information technology from a university in Hong Kong, or equivalent;
a Pass result in the Aptitude Test in the Common Recruitment Examination (CRE); and
met the language proficiency requirements of “Level 2” result in the Use of English paper and “Level 1” result in the Use of Chinese paper in the CRE, or equivalent.
cre其實咩黎
for dese/cee 唔ok既一個後補機會?
考公務員之前要考嘅試
hkcee衰左,還好,雖然呢個希望我都冇乜
問完都發覺7左
應該問,第一份工?
之前有Agent同我吹水嗰陣問我「唔係通常一開始都會出Vendor捱返兩三年先轉in-house架咩」

真心,到底做Vendor有咩好
好人好姐如果有得揀到底點解要揀Vendor

2月尾轉左間公司做php狗
做得唔開心,想轉工
M㡳先會做 vendor
間公司啲人連git都唔撚識用...返工第一日攞隻手指抄曬啲source code俾我....
又有際遇差嘅朋友

閣下八字行梗嘅大運應該幾差吓
無share drive
介紹閣下一份冇咁伏嘅伏工,寫二世祖天馬行空萬能系統,俾你瘋狂僭建,有 React 寫

我唔撈啦
有 Rails 有 docker 乜都有
有 GraphQL
佢地話share drive 唔安全
你肯 apply 就有得做,頂得順二世祖天馬行空 + 仆街老狗狂卸膊 + 埋怨新技術就可以做

點都有兩皮
話比佢地知 而家連air gap既電腦都可以hack
差到死啦.
間公司得3個IT,然後啲source code 就係用手指抄黎抄去,日日都唔知jm9

十年前都識用gmail share啦
2020仲用手指
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞