IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
比你段code我睇下
一用iter就goes back to native python implementation,慢30倍以上
無得唔iter 我要loop兩個dataframe 同時做按需gen row
唔好問我做咩要用Python/dataframe做啲咁既野 一切都係歷史原因 例如end user淨係識Python
好多玩法可以玩到唔使loop

就算你真真真係要loop,仲有大絕numba.jit 可以出
是但了 都做左
我同事今日先講完一定唔approve iter /loop

最後我好心幫佢google 搵答案
都係apply 果堆野
是但了 手巴CV唔寫Python
其實平時一個cs grad既fg programmer應該係咩層次水準
有冇師兄知iNFOWARE systems呢間公司點
識寫thread
超碼打字唔使睇keyboard
利申 要睇
到你發展到ds嗰時可能ds已經無咁大需求
不過主要係我覺得自己做唔黎

自己對呢d小數一向好頭痛 所以諗緊可能試下行普通p仔再升做pm果d

btw如果想易d轉工跳人工既 node/react果種web developer好d定java好d

定其實最實際睇邊間公司人工高就入去做
大部份人係
點解個個鐘意自學 IT
又冇人自學讀醫、自學做 ibanker、自學 engine
識打2句code就係it人
自學IT門檻低
醫 -> 你讀完都係入唔到行,牌都無得你考,醫療系唯一可以自學考牌入行就係醫療化驗師,仲要成世無得升Part 1
ibanker -> 識人好過識字,識人嘅隨時入行,唔識人嘅讀到飛起都無用
engine -> 好闊下,唔識答但應該同醫個道理差唔多
engine 有啲唔洗考牌。理論上EE,Computer可以入HKIE,但好少人咁¨做。
夜晚晚你講起EE呢啲科我先醒起
Engine好多科都要有個Lab俾你落手做先明啲concept
自學嘅話真係祝你好運
IT無呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞