IT討論區(86) 你地班狗同我入黎大大聲答我!!!!!返工係為左啲乜!!!!!

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
自學緊,有嘢唔係好明
我砌緊一個system, 有user, 可以買唔同product
咁我就有兩個table啦, user同product
user: id, name, productList
product: id, name, price, qty

問題係,定係我應該整多一個order table::
user: id, name, orderList
order: id, user_id(FK), product_id(FK)
product: id, name, price, qty

因為我個frontend想一次過show晒指定user買咗咩嘢
定係有其他慣例? 設計嘅時候應該考慮咩?
做到就得,你normalization 一個中間table 無人會欣賞你。
點解要OrderList field
你個Client嘅OrderList應該係每次Request Query一次嘅產物

另外 Order need qty and date

呢啲位設計產考慮吓
如果諗漏咗要加嘢(例如 加Field)可以點加而又唔影響現有嘅嘢
講到咁慘
係啵 因為本身諗住淨係兩個table要留低條友買咗咩 唔該巴打
你做中間 Table 嘅好處就係一條好簡單嘅Query就會搵到邊樣貨最好賣 賣咗幾多

不過你得 qty 冇交易價的話 你個 System 啲 Product 一改 價錢 啲營業額會錯曬
3年半經 而家 25k 叫32k send左3個月cv 得2份interview 0 offer
上面d巴打做咩轉曬淡友,呢度 fg都25-28喎。
理想vs現實
仲要有一份明玩野
似HR冇野做
係,問佢都唔覆
但係近屋企(出門口計30分鐘返到公司)
又有飯錢津貼
冇3皮冇動力轉
真係要睇現實
廢港IT伏工難出頭,除非升做吹水撚畜位,係咁將自己嘅責任推晒俾下面啲狗做

但唔想咁,唯有諗吓自己開,秉持返專業嘅 IT 精神。

向鳩咁嚟僭建說不,向吹水卸膊說不,向廢港標準說不
有d朋友唔係三大cs就無咁理想啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞