拆磚拆地板 到底有無需要水電全鋪

259 回覆
45 Like 4 Dislike
拆地板冇問題啦,正路唔會有喉係地下,至於打磚牆都好細機會打中喉,一來水喉藏係石屎喉坑,果班裝修屍苦先唔會咁搏命打到咁撚盡,二來水喉喉路通常直上直落,有經驗既屍苦比少少sense都知邊d位高危,至於點解佢想你全拆當然係想cap你多d錢啦,打出黎刮一筆,拆喉又刮一筆,裝番再刮一筆,呀仲未計銅喉廢料再落你格如果樓主鍾意做水魚,就當我冇講過野啦
完全無問題, 而家啲裝修佬係咁, 想搵多啲錢, 到時水電有冇換, 你都睇唔出啦
痴線..咁都叫水鳩你. 水鳩你就唔同你講 做緊打爛再同你講加錢換喉 騎虎難下.. 基本上廚房廁所打磚一定水喉要再做過. 想省錢就唔好大搞. 水喉滲漏你之後俾人投訴到仆街咪又係要拆晒再搞.得不償失. 基本上無裝修佬會清拆包你條入牆喉完全安全. 上一手唔係佢做 佢點會知邊d位有喉要慢慢啄. 同埋你要求咁費人工都係額外收返你錢. d喉無表面損爛 震到d駁口出事隱患滲水最後都係你食返.
冇喉係地下
你屋企啲水電喉點走
差不多成年
正路唔會地下行喉?個個都係豪宅行天花?
水喉一般行天花靠牆走通廚房浴室,燈喉一般落石屎果陣已經藏好,除非你位屍苦有本事打炮打穿地下即係樓下既天花板,唔係一般既拆地磚可以打穿燈喉既機會係微乎其微
兩睇啦
疫情影響少左工程既公司 咪有單就接
好坦白講 我都做開裝修的
就算係熟人嗌幫手 都盡可能唔接打地臺留喉
你問點解 整到你d喉 又要錢整返
都唔知點同你計
講真 一係你就全程望住佢打
呢d咩獲工程 唔好搞啦
如果你冇做過呢行我唔怪你,公屋都唔會有水喉行地下
開多日工=洗多日錢
拆曬換過=洗多舊錢
小心咁做=洗多舊錢

整穿再駁=洗多舊錢

唔搞地板=唔洗洗錢

總結:你點樣都係洗錢,整穿又好、慢慢黎又好,換曬都好,其實你咁多種情況洗出去舊錢差幾遠?
我覺得你非必要就唔好整住先,因為你依家咁既預算到時一定overbudget,到你整完就一定會同預期有落差,依個心理關口唔係幾錢問題,係你會覺得整幾錢都唔值,因為你無錢no offense
Sunken slab
新樓啊依家
人地計鐘,延長你咪又係俾多啲攞咗報價再決定啦
你講豬兜去水麻,一個sunken差唔多成呎深,做完落石屎,蕩完地台加埋地磚果度都成兩寸深,除非你特登啦,唔係一般冇咩機會打到見到佢
屌你有錢仔當個個住新樓豪宅. 大部分舊樓個個得一條入屋食水銅喉係廚房 一個閘位 分叉行地下去廁所. 可能橫跨成個廳地台. 除左水喉仲有煤氣喉電燈喉行晒地下..
裝修版 何不食肉糜?
新同舊都好,來水銅喉根據水喉規例係唔可以藏係主力結構入面
時間唔駛成本咩
煤氣喉係地下,okok,你話係就係啦
屌你睇過煤氣老施工未啊? 入屋錶前行明喉 錶後其他全部行暗喉啦.
暗喉?暗成點呀,你意思指見唔到既叫暗喉定藏係地下叫暗喉呀?我就真係冇見到煤氣藏係石屎/英泥之下喇,有漏氣點維修呀?
我真係見識少 冇見過水喉走天花
醒目仔.叻啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞