拆磚拆地板 到底有無需要水電全鋪

259 回覆
45 Like 4 Dislike
有d豪宅會行晒假天花. 石膏板or木殼天花. d樓底本身好高可以比你行喉.
你唔係冇見過,只不過水喉行高位靠牆走最後有bulkhead/假天花遮左你唔為意者,唔講水喉,如果你屋企用分體式,你咪自己諗下條掣冷喉點行,唔通又行地下駁比部冷氣機呀?
依d真係叻呀,諗多諗都知道第日有咩泄漏就大撚鑊啦,你答我點維修呀,係咪成個地下打穿去維修呀?
你有煤氣錶開關閘架. 你裝修都唔會開住煤氣做清拆 你想炸死人咩. 呢個係因為d喉有時1寸喉拖2個熱水爐 行牆身曲位配件好粗 鑿好深入先行到,未必肯幫你咁做,同埋行地下係最短 價錢都係最平. 肯俾錢你叫師傅佢點行都得. 幫你釘上天花又點.
新加蘇位唔通下下天花𠝹坑行喉咩
如果間房4幅牆,abcd
A牆有1個蘇位,C牆要加蘇,
係咪要由a牆開始打橫𠝹坑,𠝹到b牆再去c牆咁呀
你真係弱智. 住公屋行明喉咪得lor
整爛野唔負責我做咩要搵你做, 痴線架
唔識唔好亂up好無。點會無喉行地下。正常你屋企唔係行假天花所有喉都係地下上牆身。做親住宅都係行地下。豪宅有假天花就多數就天花走。你要d師父係天花打咁撚多條坑邊個同你做咪撚玩
公屋行明喉關你幅圖咩事,我而家係問你藏係地下既煤氣喉如果日後有泄漏點維修?你有辦法唔打爛個地下搞得掂?
全部都唔打
直接係舊瓦上面痴新果層
呢d弱智仔 即2米喉佢個邏輯行牆身要行多10米 喉呢d野多駁口先會多風險都唔知. 識野既都知盡量少駁口咁做完就叫靚.
點解會諗到天花打坑去做喉,就算新起樓都唔會咁做啦,行天花既意思係行高位靠牆行,最後用bulkhead遮左

公屋行明喉啦 最撚方便
睇棟樓設計,最好係棟樓管理處有得比你行外牆明喉,維修時搭個棚搞掂. 一般做得好 二十幾年都無咩事. 正常二十幾年間屋都殘晒d人裝修都會一次過重新搞.
係呀,既然行明喉又洗乜擔心打穿喉,但個個都話藏晒係地下驚打穿
打個陣有機會打到 當你好小心咁打 都有機會震到啲喉有裂/鬆
到時如果你唔好彩漏水點算?
利申:唔係做裝修,就係買樓個陣全裝無換喉 隔左一年就漏水浸到啲牆媒曬 要成個廁所拆左佢再整
屌你老母. 公屋原裝全部明喉. d人後期裝修暗喉都會行地下.
我係做緊呢行 見到你呢d 9 up真係唔洗負責.
咪撚痴線啦。你住宅無假天花做燈喉係咪行明成條收上去呀。個個都咁撚有錢做收口。又假天花呢樣個樣呀。講d野唔好剩係講你見過個d啦。大把野你都未見過。識少少就扮代表
樓主影相嚟睇下好過
放心啦,一般私樓水喉早就行暗喉,你裝修只會明轉暗,唔會無啦啦暗轉明,係咪?
TGC直情唔會幫你鑿坑 想做暗喉都要你自己搵人鑿定. 或搵其他外判氣體牌煤氣佬做.
行地下咪不負責任lo, 你果幅煤氣喉藏地下我真係想問係咪你既傑作,你答我第日有事點維修先?為左維修條煤氣喉去起左成個地下?你既然做呢行你又咁自豪自己既設計,不如開個公司名比一眾巴打幫襯下你,真金不怕洪爐火呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞