拆磚拆地板 到底有無需要水電全鋪

259 回覆
45 Like 4 Dislike
應該係咁講
折地板而唔傷藏係下面的喉,需要花好多時間同好小心,而且仲話唔定震到啲喉有裂紋
咁師父話整爛唔包,都係先小人後君子啫,你亦都可以唔揀佢哋,唔關黑唔黑心事
反而係嗰啲咩都唔講明,做爛左又話鳩知你嗰啲,先係黑心
有時啲嘢一分錢一分貨,想佢負責任,攬風險,就唔可以要求師父報得好平,除非佢同你有親啫
有無相?
一陣話無需要嗰啲,粗手粗腳打爆埋咪又係收返你錢,邊種公司老實啲真係好難講

利申:屋企人做裝修
你埋磚用咗英泥沙去整平個地
啲喉就浸哂落去埋口
要留喉靚仔咪要支支同你check位同做清潔
唔係做完又係會爆
明白。
師父,如果我決定全換,之後水電係唔係應該明喉,方便有咩事可以換?
要靚緊係行番暗。怕第事冇時你等d師父放完喉去影番張相。知道d喉大概點走到時有咩事咪可以局部維修又唔怕打到其他喉囉
有換水喉,但無換煤氣喉,會唔會出事
咁大廈條公喉又應該點好
食水銅喉一般你新裝修大搞 都係喉入屋位鑿出來打後重新駁新喉,或者錶房重新駁.睇個走廊係d咩磚,要睇個還原成本 ,或者錶房d喉走廊入屋部分係行天花就易d搞. 電線一般都係行膠喉 重新裝修咪都係重新mcb拉新電線鑿坑藏膠喉,一般電線就好少話壞 壞都可以膠喉重新拉,舊電線電工會拆走佢. 呢d入牆野所謂維修就係鑿出來整或係源頭廢左佢重新拉. 豪宅有假天花咪全部係天花生口度維修lor.
樓主其實知唔知自己隻咩地板?
舊式柚木 痴立青
實木/複合 釘夾板
纖維板 就咁扣

除左柚式柚木拆左出黎 一地立青膠之外
其他兩款拆完 地台都好靚仔
水喉收你萬零蚊,水喉佬人工都4-5工換哂來去水,加埋料錢千零二千蚊,做住家水喉其實冇乜肉食,只不過做埋個風險低好多,鋪好磁磚再換起碼貴double,除非你做明喉。

電燈就可以唔重做,換電線就ok,有石仔拉唔到線都可以裝修時補救到。

細佬開鋪做裝修都廿年,做開舊樓全爆,一年都接幾間漏水改明喉,有d岩岩裝修完冇耐,比個裝修佬水話水、電、煤、鋁窗呢d內蘢野唔使換,d錢用哂黎訂傢俬,電器,話好睇好用,一間屋水電煤鋁窗唔換,淨做泥水油漆傢俬,廿萬左右嘜都攪掂,做完大把野睇,做哂水電煤鋁窗泥水油漆木門,三十萬先攪掂,間屋仲要冇咩野睇,睇你自己點揀,當漏水時又要拆柜起磚先攪返掂,果個裝修佬采你都有味,話d喉舊預計唔到,唔關佢事,入左伙先中伏。
應該係纖維板
你指條入水喉?d師父會有方法行喉架啦。到時想清楚d咪係現場同佢夾一夾
你自己拆一次唔會傷到D喉,咁咪唔使換。一係原本一日工,搵個考古學家1CM 1CM咁同你拆石屎拆2個月,古羅馬獅身人面像都唔會受損
纖維板地台9成平
拆唔會整爛地下 自己起都得
一起一件就好快起哂出黎
因為我見上手為左靚,將條公喉藏左係磚內。。。。但我係度諗,如果有咩事,咪要打爛舊磚嘍
水電煤氣做得暗喉要起過幅牆是常識吧好明顯你唔係做呢行
一定就行明 要靚要藏就要負擔埋第時維修成本 好公平的
電線耐左膠皮可能會硬, 如果掂過水會霉。 有機會之後絕緣差左落地。 水喉既話以前用銅件, 你打面果浸果時可能會震鬆, 可能會有微漏。
如果我自己會重做。 但水喉會用返澳洲銅喉, 電線就英國線。 btw. 用中國料做新就不如唔好搞佢, 垃圾質素
師父 如果想明得黎,又有d美感,有無咩方法
做得暗喉預左有事要打番起佢。正常好地地好少會有事。你接受到明喉咪行明。你全新鋪過喉路你影相留底就最實際
明又好難有美感架喎, 一係用木廊遮, 但點都唔會靚過暗。
因為我同另一半都好怕煩,但對美學又無咩要求,所以明喉多
so far有無事
正常做法黎. 都係睇個師傅手工.
所以防水果d 同來去水喉呢d 裝修時一次過做好d. 裝修時有得測試. 食水喉可以叫師傅做足谷磅. 防水層做好都可以試水. 如果之後有事都係鑿出來搞,唔想搞到磚就廢左條喉重新拉條明喉. 正常做得好十幾二十年無咩問題. 真係之後條喉老化,十幾二十年你個裝修都應該殘 ,一般都係重新大裝修再全屋換晒新水電.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞