香港外流球員討論區 (26)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呢球比較近磅

韋婉婷演阿國「地標」自評需時適應:專注練習提升表現

韋婉婷透露自己上陣約60分鐘,但因未適應當地賽事而表現一般,會專注訓練希望繼續提升表現。

由於對賽雙方實力相距甚遠,加上Vllaznia攻勢集中在右路,未見她有太多表現。

韋婉婷接受訪問時透露,首次代表球隊上陣約60分鐘:「感覺節奏和體力等與之前預計差不多,但自己還需要些時間適應,所以比賽表現一般,希望再經過操練後會更好。」她又指在隊友身上見識專業的水準,並在現階段先集中應付訓練及比賽。27歲的韋婉婷原效力公民女子隊,早前向多間外地球會自薦後獲Vllaznia招攬,但礙於新型肺炎疫情一直未能出發。直至近日阿爾巴尼亞邊境重開,她終能在上星期飛往當地報到,若試腳表現獲肯定就會正式簽約。
原來未簽約都可以落場
文迪斯咪又係
鍾貝琪喺2019年下旬遠赴蘇格蘭基爾馬諾克(Kilmarnock),挑戰蘇格蘭女子超級聯賽第二級別(SWPL 2)戰場,希望一圓外流嘅足球夢。
由參與試腳到落實加盟基爾馬諾克,然後再到第一次代表球會喺正式比賽披甲上陣,其實都只係大概經過一個月嘅時間。諗返起當初嘅一切過程,「阿K」自覺非常感恩,因為佢喺蘇格蘭嘅發展,其實比起自己原先想像中順利好多。

「睇返自己喺蘇格蘭踢波嘅時間,其實一切都算幾順利。由試腳成功到簽約加盟基爾馬諾克,然後又好快獲得上陣機會,再到第一場比賽贏波,當中教練同一班隊友,其實都比左我好多信心。 雖然目前因為疫情關係而需要暫時離開蘇格蘭,不過我都好期待當一切回復正常之後,可以盡快返基爾馬諾克繼續踢波。」

「阿K」又提到,蘇格蘭足球一直畀人嘅印象,可能比較傾向簡單直接,不過從佢喺基爾馬諾克所見,好多球隊都開始著重控球組織,而且對球員嘅技術、體能同埋用波速度,全部都要求好高,令到佢喺各方面都有所提升。

「喺香港嘅女子足球聯賽,我踢起上嚟已經算係比較硬淨嘅一個,但嚟到蘇格蘭,所有隊友踢起上嚟都好硬朗,而且技術水平亦都好平均,所以起初我都好怕自己會跟唔上啲隊友。好彩教練同隊友佢哋都好好,見到我有少少擔心,所以無論喺球場內、外都會主動同我傾多啲計,等我可以放低心理包袱,盡情踢出自己最好嘅表現。」

加盟基爾馬諾克短短時間,「阿K」已經憑著喺操練同埋比賽中唔錯嘅表現,贏得球會嘅肯定,而基爾馬諾克亦喺今年年初向「阿K」開出新合約邀請留效。雖然喺蘇格蘭總算站穩陣腳,不過「阿K」就話,其實球場外都有種種困難需要克服,所以佢好感激同樣來自香港嘅基爾馬諾克隊友秦正行,喺異鄉一直向佢扶持。

「其實初初抵達蘇格蘭,我對於新嘅生活環境唔算太過適應,有時都會感覺到寂寞,有好幾次仲試過差啲喊左出嚟。我仲記得喺開頭嘅時候,因為自己嘅英文水平唔算太好,再加上當地人講嘢普遍帶有濃濃嘅蘇格蘭口音,所以都有少少擔心同當地人溝通唔到,唔係太敢出街。有時要等到室友秦正行返咗屋企陪我傾計,或者同我一齊出去買吓日用品,咁樣先會有機會出去行吓。諗番起,原來嗰時候自己都畀咗幾大壓力畀自己,不過我真係好好彩,身邊有秦正行一直不斷開解我,鼓勵我。」
可惜女子足球好多都唔係全職
港超都得?
垃圾國足. 直接讓小戴落場就可以了
跟官員談一談 此子是中國希望 誰敢阻撓就是阻礙習主席的中國夢!
深圳廣州好遠路下喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞