香港外流球員討論區 (26)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
樓主viu打手
好似真係前境唔錯咁
徐宏傑家居隔離操體能

徐宏傑日前已由內地回港,現正進行14天家居檢疫。自年初歸隊後,「傑仔」已近4個月未有回家,今次歸家他自言:「好掛住屋企。」
他表示自己在上月29日到達香港,並在家進行兩周隔離。自己會在日內恢復操練,做一些核心力量訓練以維持體能之餘,也能消磨時間。「傑仔」上次在港已是年初農曆新年期間,相隔4個月再「愛回家」,他坦言惦掛家人,但傳聞富力R&F將於月中開操,意味「傑仔」兩周後可能要再次「北上」。

經過2季在中甲賽場上的鍛練,徐宏傑的水平無疑有所提升,定必能為富力增強防守力。而「傑仔」亦對這次轉會感正面:「我覺得今次轉會對我嚟講都唔係一件壞事。因為富力都係一隊好高水平嘅球隊,都有好多高質素球員,所以平時訓練水平都一定好高。而且富力係一隊爭標球隊,呢個對我嚟講都係一個新挑戰。」
曾先後「外流」日本及澳洲兩地,期間更曾奪得澳職聯賽常規賽冠軍的港隊女足代表張煒琪,仍然渴望能夠再有更多出外學習或見識的機會,不過無論她能否再度外闖也好,「煒琪」更加希望的,是本地女足繼早前劉蕊澄、秦正行及鍾貝琪後,繼續有更多球員出外圓夢的故事出現,令香港女足引來大眾更多關注之餘,球員亦可將吸收到的經驗和知識帶回香港。

澳職奪冠更懷念日乙時光
曾在兩年前協助布里斯班獅吼贏得澳職常規賽冠軍的張煒琪,坦言這個職業聯賽冠軍得來不易,但「煒琪」認為在日本跟陳詠詩與劉夢瓊一起出戰日乙聯賽的時光,過得更為充實︰「喺日本一日練兩個鐘,初時頭兩日都覺得好劇烈,過咗一個禮拜隻腳會覺得酸痛同恢復唔到,但之後個個禮拜都係咁就開始適應。」

「煒琪」再謂:「相比之下,我覺得兩邊都差唔多,因為喺日本球員嘅付出係多啲,喺澳洲反而冇日本咁辛苦,可能時間表寫住練兩個半鐘,但實質上可能練一個鐘多少少,練習內容對我嚟講係比較實淨啲,只係練習嘅嘢會不斷重複,相比下我覺得喺日本所學到嘅嘢係多啲同比較新鮮。不過調番轉嚟諗,基本功固然重要,只係自己可能貪心啲想學多啲嘢啦!」

將訓練及溝通模式帶回港
在台灣及日本等地的女足聯賽均逐漸趨向職業化下,球員外流或試腳的體驗和待遇,收穫只會更加豐富,對於仍期望出外學法的「煒琪」而言,球員決定外流的決心,比個人經濟能力的考驗更大,亦希望未來繼續有更多外流兵,可以將她們的經驗分享給更多球員︰「始終外流要一段時間放低喺香港嘅所有嘢,譬如屋企人同朋友等等,反而金錢上係咪可以選擇喺嗰度邊做邊踢,我覺得係平衡到。依家多咗球員外流,我會覺得係好事。之前『阿K』(鍾貝琪)返咗嚟,我都有問佢喺嗰邊嘅情況。我都希望多啲人出去外國踢波,到返到嚟都可以將學到嘅一啲訓練或者溝通模式帶嚟香港。」
喂呀邊個邊個 搵條友過黎幫手守一守龍

好用心
Respect
DIU U!!!!!!
等叔叔開解你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞