高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#11

1001 回覆
13 Like 23 Dislike
整呢個頭要幾錢?
babylight漂過係唔做唔到
反而用無矽洗頭水唔係好事?
我想問下本身頭皮敏感有頭瘡
但頭髮好幼好散又曲
仲可以做咩係適合d 可以令到頭髮直d冇咁易散 而又唔影響頭皮?

掃勻曬成個頭

然後最後掃一掃個陰

然後洗手再執即可

(水溶性髮泥佳
骨突唔好剷太青
眉淡可飄(我都有整
有電開髮 軟唔怕

唔係
分界都可以
唔漂應該做唔到
矽以外仲有好多野

所以唔一定無矽最好

你做直幫到你

做直 既藥水同所有野都唔會掂到頭皮
自己染 會一達達
一達達 髮質既受損都係唔均勻

泡泡過 髮質質地會變漲 第一次無

咁既一達達既方式 幾好手工都執唔到⋯⋯
第二次會有

頭髮濕水質地見真章

一次無問題
但濕水都一定會有

第二次都一定會有 放心
用part 1膏藥水 搽果個位

然後用隻細夾仔夾實佢

夠鐘就沖
齊陰 但本身有少少天生攣底 就算係屋企夾直左 香港夏天咁潮濕 加出埋汗就好快攣番同塔左 有咩方法解決

其實呢一兩年差不多隔6個月就會去salon淨係個陰做局部負離子 但有無慳錢啲/自己買料番屋企搞既方法thanks

因為part 1藥水無可能唔靠人check住+

Over起上黎可以好嚴重 同埋佢本身都唔掂得頭皮
髮尾乾到仆街又有好多白點, 勁易斷, 又甩好多頭髮但個陰又好易出油
請問有咩treatment推介?同埋有咩洗頭水護髮素推介?
感謝
咁我應該點同髮型師講 唔要死直 想個陰就算掂到汗都仲keep到少少弧度 上次我咁同佢講 然後佢話驚整出黎都係攣/唔夠直 出黎效果唔係我期望咁
你好 巴打
之前問過b5同京喚羽
另外想問埋milbon 1-3+4
B5 同milbon應該點揀好
Lebel
Milbon

Dr junior

陰易出油關唔關貼貼地額頭事?
陰 係可以電到拋拋地 好似 set咁

電既 再屈d都仲得

女仔自然卷
大概下巴以下頭髮特別鬆毛
但係唔想拉直
有冇辦法
點睇7日染髮焗油
2x歲開始地中海
以前d髮型已經破壞晒流唔返
光頭定剷青好好
兩樣都覺得唔襯
驚驚地
都想問
諗住漂完甩色之後用7日染髮上色
咁如果我想冇咁傷頭髮
想做treatment 有咩treatment係可以令頭髮直d 又唔影響頭皮?
唔識整啫

方法我唔講出黎得唔得
(商業秘技黎 我比錢出去學架

方法1. 用韓國彎鉗夾拋 但 夾時去到尾要 拖個圈出黎(天生鬈必要咁整

2. 如髮片有厚度 (要睇額 高定低 因為頭髮既長度會有唔同
假設可以卷到兩隻芯既厚度

卷上去有 底果隻約18 mm 面就要20mm
因為大包細

然後面放mark 底

底就放mark既多少少

放mark 即係用即鉗夾 (但我鐘意用彎鉗放

或者電冷燙藥水 岩岩卷到一個圈半既兩個卷

通常我電陰搽藥水 頭髮既一半同少少近根

因為如果果個人前頭骨凸 你電曬成條 通常都會反 (變左反翹咁款)

所以藥水我會留 左一個位唔搽 等佢無得反
B5 同drjun 優先

B5做內部野 強韌

Drj 滑

主導既成份有少少唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞