高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#11

1001 回覆
13 Like 23 Dislike

陰的奧秘

圖中係我好朋友 先咁樣cap

同埋唔好太貼或下半既頭髮最好有少少少鬈
有圖嗎
想問下呢隻比起真錫紙電會唔會keep 到攣耐d?
如果單講鬈

因為錫紙係一炸野 你實覺得佢鬈

但有新生髮
既對比太大
好覺好貼同有新生

呢種 因為佢一定係無錫紙咁鬈
所以你要講keep鬈 一定係錫紙好d
但新生髮對比唔大同自然 仲可以調整

但其實 keep唔keep到 都係唔剪曬或三個月開始走樣要諗再搞唔搞
落spray 或有電過

有電過的陰 有力d

你本身頭髮就咁睇都軟貼無咩力 易亂

唔漂 你唔算粗

啡帶綠係可以

漂左就多選擇好多
簡單比喻

一張黑色既畫紙

同一張淺色既畫紙

淺色既 你簡咩都做得到
巴打我好少睇呢個台 早啲知你嘅存在就好了
我個頭比kanji lau整爛咗 電過嚟 想問下係咪會建議我過多排先剪走嗰part髮尾再電 會冇咗傷

同埋我嗰日有叫埋kanjilau幫我剪空氣瀏海嘅 但佢話我頭髮天生luen 做完好難打理 夾完都會變咗~咁luen 請問佢講得啱唔啱呢?
有興趣可以睇呢個post同第一個post了解吓我發生咩事 同埋你地嗰行係咪都好熱烈討論緊

[多圖警世post] 尖東IG偽黃呃錢偷圖撚KANJI LAU(2)
https://lih.kg/2071002

呢種頭難唔難整同keep?
想請教一直用鹽水,直髮夾,泥,spray呢啲嘢會唔會導致甩頭髮?
中分/長陰 係咪會睇落塊面細d

唔會 漂會快甩色好多

上綠會甩青

未必
細個幾細先

大大下係真係會有唔同

有人由鬈變直 亦有直變鬈
濕水 拉唔拉得郁d頭髮 好似橡筋咁拉

剪走曬咁緊係最好

濕既時侯 逗一逗個髮尾 然後就咁放返落黎影張相

鬈底都可以電靚陰⋯⋯

(放大圖 係我太太 不過佢個頭都係我夾

但都係電得到既

我地好似有交談過

你講另外果個terrace
(被認錯果位 幾靚仔既

早幾年前都係做緊jun 有同過我做野

呢行無討論

坦白講 多到唔識講
不過都關市場有需求 亦有一班人仲去緊 有支持度
所以佢地都仲係咁

所以我見到有心機既髮型警世post 我都有睇

之前有個都勁有心機 搵埋台灣原圖果位髮型師
再係dm問返果個偷圖 仲吹到係有合作⋯⋯
要夾

電都可以
但實際生活 佢個陰個位會有少少滋擾
鹽水spray 慎用

最緊要洗頭水清潔到佢地

但唔係極長極重又無層次就咁一條果d陰
電到 成頭夾完

同埋 佢8 成係靠styling
電都只係電一電頭髮既中間

其實你鬈底 你係除左唔及佢整齊之外

你搵野搽到佢唔散唔亂 或者你自己夾一夾鬈既位置
再搽d gel鬈野 用風罩 烘起佢
都做到呢類野

不過個陰 同埋頂部都係靈魂黎
同埋順帶一提 靚女先carry到呢個陰
或文青系
兩種唔同野
唔漂 見到暗綠 啡啡綠綠

唔會點甩 變返正常啡

漂左 係堅綠 任何一種 綠都做到
但會甩青
我係整亞麻綠,係咪冇乜分別
我唔係好明乜頭髮可以好似橡筋咁嘅咩
唔得呀拉唔郁啲頭髮
原來空氣瀏海都可以電㗎 個kanjilau話要日日夾先得 電唔到嘅我真係唔識

咁樣睇唔睇到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞