高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#11

1001 回覆
13 Like 23 Dislike
卷完唔好心急抓曬 可以加少少spray
想搭單問N輕質油唔係for造型用?
每次洗完頭會甩好多頭髮 可以點改善
點解tg搵你係單剔
單剔即係咩 琴日未有時間睇
你打你個名比我
Tg

有時可能推左落去

我記得你~ 係另一個post麻
巴打 我唔知咩髮型啱自己
可唔可以搵你剪
點解漂完頭髮電唔到?
想問下之前電攣電傷咗個頭 想拉返直佢 要隔幾耐先可以再整
如果髮質硬其實係電到

因為電前會檢查

如果個漂底係自己跟開緊係無問題

問題係有時執人手尾係好惡搞

而且漂後電既頭髮 如本身唔夠硬

其實鬈+ 漂左 都係靠吹頭(styling )

如無返咁上下功力 真係唔搞好過搞
除左齊陰
有咩女仔瀏海係短短地 長左都唔樣衰
又唔洗成日修剪

留開斜陰 番工扎頭髮覺得成pat野好煩 又易笠
Hello巴打 想問呢d髮型要用咩gel/spray?
兩星期

有時鬈係散 未必係爛左

如果又 每 又淋 又爛

就係

可能有時係天生鬈 夾唔夠或軟化唔夠問題

濕拉下d頭髮先知邊種(專業用
拿 斜陰還斜陰 成pat還成pat

假設你黎果時 係成pat

我可以完全唔郁到長度 但令到pat陰有方向同束感
易撥返上去

但懶同嫌麻煩就無得搞既

夾起曬佢最好

短短地

長左唔樣衰

唔洗成日修剪
除左齊陰

真係無⋯⋯
又咩黎架⋯⋯ 我唔係成日睇tg
但岩岩睇左

黎 我準備好架啦。
對唔住 仲文張相咁

我睇唔清⋯⋯

睇唔清係濕 硬 乾硬 束定點⋯⋯

不過你講下你想要既感覺
巴打 臉型柒有冇得搞
點樣同喺邊度搵適合自己嘅髮型?
剪咗同一間同一個髮型十年,想改變
一個好既髮型師唔會比你同一個頭十年

除非你開口要求
屋企樓下嗰啲髮型屋之嘛,專做街坊生意
我唔變佢仲開心

巴打有無啲咩tips for揀自己啱嘅髮型?
好多時見到網上圖片靚嘅都係因為我主觀覺得人哋靚仔不過自己剪完未必會好睇,但唔剪過又唔會知效果

所以有無嘅tips可以事先判定某髮型有多大程度啱自己?
試過係大陸電髮 電完keep到好耐 而且我冇打理過 頭都唔吹 係咁自然乾
係香港電 電完特登打理 吹頭都有卷住咁吹 但過左一日都冇 直哂 好彩佢地最後退錢比我
想問下點解會咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞