高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#11

1001 回覆
13 Like 23 Dislike
傷就唔會

雷鬼係
巴打有無錫紙燙既相睇睇?
我係巴打

我髮質比較軟,亦比較油

有咩方法今個頭無咁塌

同埋有無洗頭水介紹下
絲打

頭頂同中間位好毛燥可以點搞
過去一年電咗四次左右(男剪得密啲鬈好快冇)搞到好旱,本身頭髮好硬依家變淋曬,有冇辦法解決/舒緩?
另外就係每電完三四個月開始剪到剩返髮尾個勾好唔靚,但唔剪走個勾再去電聽髮型師講效果會唔好,有冇其他方法可以全天候都keep到鬈?

早兩日電 自然 本身粗硬直
係唔係負離子之後唔可以漂頭?
想剪寸頭

好正常嘅咋因為個頭都唔係全部都會平均啦

唔難 幾厚幾薄都可以
因你調整
想問下你洗剪吹嘅話幾錢
唔係金毛 感覺唔同

用個排骨刷吹吹

Gel咩其實好睇你想要濕定唔濕

有兩張係扮錫紙電既方式

我鐘意呢隻多d

再soft d

睇下溝通時大家點睇
絲打夏天想剪短頭髮,想試下短bob
但份人好懶, 唔會起身洗頭吹頭落野/夾頭
有咩髮型係一勞永逸平時唔駛打理?
電完一勞永逸都得
塌: 電吹 或打底

洗頭水: 可試用davines
要做直

如果唔想咁死板 可以做少少鬈係尾
( 可以用剩低既鬈做第二個形 睇點剪架咋喎

正常有用護髮素 佢識電 或會用電前 其實唔會出現你呢個問題

你一年電三四次個標準係岩

已經可以全天侯keep到 正常黎講

如果去到第二三個月無咩 你可以試下濕水時落styling 罩乾

但其實正常黎講你呢個時間係唔會點出現呢類問題
除非整得麻麻
最好唔好

重點係
如係有天生鬈 我唔建議成頭漂

就算要成頭漂 請有心理準備同洗費上既準備

漂 直

新生髮 再直 可能再上色

& treatment
天生頭髮鬈,差唔多年年拉一次負離子直髮
因為pat陰會成日keep住剪所以啲直嘅頭髮剪得7788
想問下呢個情況你覺得應該自己日日keep住夾直定去salon淨電直陰?
絲 事關啲頭髮開始有啲旱同埋驚夾直太死夾
想問下gel油頭 分界位總會有一支支頭髪彈出黎 可以點搞?
請問爸打 頭髮有粗有幼,幼佔大多。放頭髮會好多bb毛彈出嚟 扎頭髮都係好多baby hair。如果電捲髮會唔會改善到?
利申: 本身頭髮自然捲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞