DSE英文心得分享

895 回覆
125 Like 21 Dislike
個人意見:你想講嘅所謂心得,一句講曬,就係日常生活接觸多d英文,但DSE英文係好著重技巧,即係就算英文水平高,無skill連一個native speaker都可以考得差

我自己做補習梗有skills教學生
但係會更著重根底
我做左10年補習
覺得有d學生連最根本嘅野都唔掂
is/am/are/do/does/did都唔識分
幾時用咩詞性又係唔知
有d學生grammar可能會好d
但vocab差到絶頂
好似DSE Listening出過嘅基本生字
如carpet/curtain/cupboard/Japan/century
或者Writing出題字眼
如filming/elderly home/standing comedy
好多學生都唔識
呢d情況有乜skills都救唔到
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

Email: nadal129@yahoo.com.hk
個人意見:你想講嘅所謂心得,一句講曬,就係日常生活接觸多d英文,但DSE英文係好著重技巧,即係就算英文水平高,無skill連一個native speaker都可以考得差

我自己做補習梗有skills教學生
但係會更著重根底
我做左10年補習
覺得有d學生連最根本嘅野都唔掂
is/am/are/do/does/did都唔識分
幾時用咩詞性又係唔知
有d學生grammar可能會好d
但vocab差到絶頂
好似DSE Listening出過嘅基本生字
如carpet/curtain/cupboard/Japan/century
或者Writing出題字眼
如filming/elderly home/stand-up comedy
好多學生都唔識
呢d情況有乜skills都救唔到
Skills可以有好多
Reading可以分邊類題目抄
邊類題目分析
點樣利用原文同題目相同/同義字眼
Writing可以教學生諗野諗快d
解釋1個issue有咩百搭background
有咩引申方法
listening唔同文體可以教恰當嘅tone
有條理搵points
Speaking每次Response都有必要流程

但係所有呢一切都要有良好英文根基做後盾
如果grammar寫錯曬
vocab唔識串
skills嘅作用會有限
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

樓主終於講翻d正常野
我有學生經常睇曬你講嗰堆外國媒體睇好多英文電影,最後得3
「DSE英文」到頭來係一個講求skills嘅遊戲,你所講嘅Grammar底子,到中一二程度已經夠玩
樓主終於講翻d正常野
「DSE英文」到頭來係一個講求skills嘅遊戲,你所講嘅Grammar底子,到中一二程度已經夠玩

睇報紙雜誌有冇用
視乎程度同閲讀方法
如果程度太低最基本grammar同vocab都無
咁可能成效會低
有個自修學生同我講有睇SCMP習慣
但係幾日睇一篇
我即刻笑左
睇太少其實無用
睇英文千祈唔好睇心情
應該要成為生活一部份
玩少陣hea少陣chat少陣
一定抽到時間
keep住日日睇會好好多
又有d人當故仔書咁速讀
咁又係唔得
最好嘅方法就係學習入面常用嘅vocab同expressions
寫入筆記簿𥚃面定期温習
記多幾次作文用番出來
咁先會真正識用

同埋睇報紙雜誌另外1個好處
就係擴大知識面
有d學生補勁多補習名師
學勁多作文方法都係低分
就係因為知識少諗野太表面
或者淨係識從個人經歷諗問題
例如要分析street teens
差嘅學生可能淨係諗到teens怕悶想識朋友呢d膚淺points
但係好d嘅學生會識從家庭關係、教育制度、社會流動呢d角度諗
筆記下載:
用Winrar解壓

樓主,我上左大學之後英文反而差左,點算
樓主,我上左大學之後英文反而差左,點算

我諗好多人都係咁
又上莊又做part-time
讀果科又幫唔到英文
唯有平時睇多d報紙雜誌
識多d外國friends
筆記下載:
用Winrar解壓

英文sba失咗準,應該得18/24(band 1名校)
之前trial有20,正式衰咗,緊張得滯口窒
reading徘徊喺4-5邊緣
writing算ok,應該有*,想更好
listening又係坐5望*
speaking individual response唔掂
有咩方法可以overall上*
樓主終於講翻d正常野

好簡單 拎高分要有Skills要有語文基礎 甚至更高level用字 文法 但用到Skills既先決條件係有基礎 所以樓主一直強調打好根底既重要性
表示支持
英文底子差 band3中五 想作出改變 跪求明燈
對作文完全冇興趣點算
目標只係想學好睇聽講三方面
有冇好方法

無得話無興趣
DSE英文最緊要係Listening同Writing
幾無興趣都要逼自己做好
我自己反而覺得Writing係英文最有趣
因為自己控制到嘅野最多最容易進步
寫完1篇好文係好有成就感!
英文sba失咗準,應該得18/24(band 1名校)
之前trial有20,正式衰咗,緊張得滯口窒
reading徘徊喺4-5邊緣
writing算ok,應該有*,想更好
listening又係坐5望*
speaking individual response唔掂
有咩方法可以overall上*

Speaking緊張只有自己幫到自己
IR來來去去都係問果d題型
你應該揾d pastpapers題目構思下點答
要自己每條都諗到2個points
用多d個人經歷 + 例子
構思得多你會發覺條條差唔多答法
Writing你可以參考番我upload d 5**範文
用多d引申方法
包括分析問題背景、層遞、古今正反對比、分類法
tone要positive
Listening可以操多d UE Section A
同埋做完每份integrated tasks
mark低自己失分原因
Reading參考我份reading筆記
睇多d newspapers同magazine
你vocab夠好嘅話
Reading同睇中文無分别skills都唔駛用
筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

留名
筆記下載:
用Winrar解壓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞