DSE英文心得分享

895 回覆
125 Like 21 Dislike
以試備試先係王道

ielts咁多備試書

操到識背考個7.5 番來

dse點廢都有5啦

利申: (大學畢業個年考) Ielts 7.5 UE: D
以試備試先係王道

ielts咁多備試書

操到識背考個7.5 番來

dse點廢都有5啦

利申: (大學畢業個年考) Ielts 7.5 UE: D

如果根底太差齋靠操卷都無用
我試過教過d學生
簡單到yesterday/therefore呢d字都唔識解
is/am/are/was/were vs do/does/did都唔識分
打好根底都好重要
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

Email: nadal129@yahoo.com.hk
讀寫聽冇乜大問題 想練說話 其實基本說話都冇乜問題 但係我係用記憶去記住個讀音 而我想用拼音去講個個英文 自學有咩方法 同埋有時寫paper 大專 黎黎去去都係個個format或者pattern 好似去到樽頸位 有咩方法? 唔該

改善讀音
可以download好嘅app
可以試下download有道詞典
同埋可以試下學音標

寫Paper
唔好句句SVO
用多d連接詞/連接句式
咩句式都用下
Relative Clause
Participle Clause
Adjective Pattern
Inversion
名詞化
(With the implementation of ...
With the emergence of ...
同埋寫Paper最緊要都係內容
寫之前搜集多d資料
newspapers / magazine articles / academic journals咩都睇下

音標自學得唔得? 上網睇youtube?
唔該哂絲打
想問問vocabulary
依家有啲Apps係專用黎學word
有句子、詞彙、同義詞之類
但其實係咪睇newspapers 之類既學詞彙會好啲?

平時reading係冇乜問題.....上文下理都知道大概
但叫我寫就有時唔知點寫好

一定要睇報紙
齋背vocab其實唔夠
報紙除左教你vocab點配搭
仲可以教識你諗points
我以前Form 3開始日日睇SCMP
Form 6開始睇Time/Economist
諗points係好好多
一個問題普通學生可能淨係諗到2個points
睇得多報紙雜誌係可以諗到5-6個points同埋無數例子
引申會易如反掌

所以係背vocab既同時都要睇埋報紙?
另外睇報紙既時候
遇到啲唔識既word,
請問係建議即刻查dictionar?
定係跟上文下理估個詞性會有效率啲?
讀寫聽冇乜大問題 想練說話 其實基本說話都冇乜問題 但係我係用記憶去記住個讀音 而我想用拼音去講個個英文 自學有咩方法 同埋有時寫paper 大專 黎黎去去都係個個format或者pattern 好似去到樽頸位 有咩方法? 唔該

改善讀音
可以download好嘅app
可以試下download有道詞典
同埋可以試下學音標

寫Paper
唔好句句SVO
用多d連接詞/連接句式
咩句式都用下
Relative Clause
Participle Clause
Adjective Pattern
Inversion
名詞化
(With the implementation of ...
With the emergence of ...
同埋寫Paper最緊要都係內容
寫之前搜集多d資料
newspapers / magazine articles / academic journals咩都睇下

音標自學得唔得? 上網睇youtube?
唔該哂絲打

上courses可能快上手d
想問問vocabulary
依家有啲Apps係專用黎學word
有句子、詞彙、同義詞之類
但其實係咪睇newspapers 之類既學詞彙會好啲?

平時reading係冇乜問題.....上文下理都知道大概
但叫我寫就有時唔知點寫好

一定要睇報紙
齋背vocab其實唔夠
報紙除左教你vocab點配搭
仲可以教識你諗points
我以前Form 3開始日日睇SCMP
Form 6開始睇Time/Economist
諗points係好好多
一個問題普通學生可能淨係諗到2個points
睇得多報紙雜誌係可以諗到5-6個points同埋無數例子
引申會易如反掌

所以係背vocab既同時都要睇埋報紙?
另外睇報紙既時候
遇到啲唔識既word,
請問係建議即刻查dictionar?
定係跟上文下理估個詞性會有效率啲?

齋背字典成效好低
一定要睇報紙雜誌
睇晒成篇文先一次過査
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

咩叫壟斷發言
咩叫壟斷發言

唔同人可能有唔同標準
我自己覺得
講1'30以上又完全無意識比其他人講
就算壟斷
其實一次發言1分鐘都好極限
除非其他3個人完全無能力講
筆記下載:
用Winrar解壓

咩叫壟斷發言

唔同人可能有唔同標準
我自己覺得
就算壟斷

係咁Discussion應該最少要發言幾多次?
最理想又係幾多次???
咩叫壟斷發言

唔同人可能有唔同標準
我自己覺得
就算壟斷

係咁Discussion應該最少要發言幾多次?
最理想又係幾多次???

最少2次
理想3-4次
每次有回應人有充分引申有問其他人意見
筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

請問SCMP有無推薦睇邊類型新聞
請問SCMP有無推薦睇邊類型新聞

Social Issues
Technology
Environment
Teen problems
Education
Workplace
筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞