DSE英文心得分享

895 回覆
125 Like 21 Dislike
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

Email: nadal129@yahoo.com.hk
PUSH!!!!!!!!!!!!!!!!!
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

可唔可以比文你改?
執gtammer?
speaking 有咩skills?
speaking 有咩skills?

樓上條link有speaking筆記
可唔可以比文你改?
執gtammer?

我淨係幫自己學生改文
有冇Speaking既Cutoff
想問下如果想一日擺4個鐘左右去接觸英文
可以分別做d咩?? 睇美劇 聽英文歌呢d會唔會無咁有效?

同埋如果想學多d vocab 係咪應該先學識返依家本身識既字可以有咩變化? 例如 verb,adv,adj 之類既形態係點 & past tense/pp既形態係點 & 準確既讀音 先再去學新字??

thanks
好鍾意睇美國黑人果啲搞笑片 最後只係學到啲黑人口音同粗口

同埋如果想學多d vocab 係咪應該先學識返依家本身識既字可以有咩變化? 例如 verb,adv,adj 之類既形態係點 & past tense/pp既形態係點 & 準確既讀音 先再去學新字??

thanks

睇美劇 聽英文歌可以幫到Listening/Speaking
但最好睇報紙雜誌

本身識既字嘅形態同新字都要學
筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

thanks

睇美劇 聽英文歌可以幫到Listening/Speaking
但最好睇報紙雜誌

本身識既字嘅形態可以用咩keyword上網search?
我知有啲grammar書會有教 但如果網上資源可以點搵 ? 因為好似有d多唔同種類既形態?

thanks

但最好睇報紙雜誌

本身識既字嘅形態可以用咩keyword上網search?
我知有啲grammar書會有教 但如果網上資源可以點搵 ? 因為好似有好多唔同種類既形態?
筆記下載:
用Winrar解壓

小弟英文5** IELTS都唔差 但都係覺得自己英文好差 想問下老師有咩方法可以改善下英文 尤其是conversational既英文 我都知要同多啲外國人講野 但係香港可以講英文既機會都好小 另外發覺香港既英文教育太著重grammar 唔著重usage 學左等於無學
我想問下坊間咩出版社嘅Eng Paper1 mock值得做?姐係貼近DSE程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞