DSE英文心得分享

895 回覆
125 Like 21 Dislike
本身教左英文好多年

1. 一定要平日接觸多d英文
學語文最講求根底
一定要長期浸
有時見d學生作文連最基本嘅詞語都唔識解
就係因為接觸英文太少
除左睇晒English Grammar in Use
最直接幫到DSE英文都係睇報紙雜誌
因為reading出嘅文章
差唔多全部都係出自報紙雜誌
Writing絕大多數題目都係議論文或者說明文

以下刊物都值得推薦:
South China Morning Post
New York Times
Guardian
Time Magazine
Economist
除左學生字意思
仲要學埋詞性同生字句式搭配
字典例句如果有用抄低埋

Listening方面日日聽明珠台新聞、BBC
同埋睇網上videos
以下類別比較貼近DSE題目
environment
technology
sports
music
health
education
teenage problems
current affairs
有時可以睇下英語電影劇集
2. 一定要保持恆心
有d人知道學英文要浸
但係學唔好英文
就係因為怕悶怕多怕難怕麻煩
求學永遠都係3分鐘熱度
睇報紙雜誌覺得難少少悶少少又好快放棄
我覺得有時諗野要實用d
始終興趣唔可以當飯食
始終依個世界係英文世界
升學做野邊度都要用英文
與其用曬d時間hea、吹水或者玩
不如花d時間接觸英文
同埋興趣係可以培養
越睇得多報紙雜誌
你會發覺呢個世界其實有好多有趣嘅知識
唔一定淨係食飯行街睇戲煲劇追星先有樂趣

3. 學英文一定要對自己要求高
犯過嘅錯一定要檢討
我自己教人英文
會幫學生整錯處列表方便溫習
無論有補習無補習都應該有呢個習慣
唔係次次作文都淨係睇個分
其實好難有進步
最後對唔同類型學生比番建議

英中學生:
英中學生一定唔可以自滿
英中最勁果班人係好有上進心
不但補習仲日日接觸英文
但係有更多人其實好懶
有d vocab底差到同中中學生無異
所以一定要每日努力改進英文

中中學生:
中中學生就更加要努力
因為中中好多科都要中文讀
其實比英中學生學少好多生字
Listening Part A係處於極大劣勢
英中好多人呢part有7成幾以上
但中中學生往往發覺好吃力
所以平時就要更加努力累積vocab
就算係中中有頭幾名
其實唔等於咩
與其自我陶醉
不如諗下點追貼英中學生

Retakers / Repeaters
重讀極需要恆心
我教過有d retakers極度勤力
日日睇英文
每個禮拜交作文
但係差果d就無咩上進心
hea嘅時間仲多過玩
好似享受人生咁
記住retake一定要有背水一戰嘅決心
啊媽係女人
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

Email: nadal129@yahoo.com.hk
有冇oral心得?
要講d咩先會高分
有冇oral心得?
要講d咩先會高分

每個point有充份引申
Ideas and Organization想6-7分
最好有個人經歷/時事例子/國際例子
同埋唔係自說自話
要回應人地再加以引申
其實香港地學英文嘅態度好唔健康
以前一代人死背書 讀死書
個一代人 長大
部份人做老師
仍然會用自己以前學習個一套去教學
可惜好多野已經改變

學英文為左乜?
正常人係為左同外國人溝通
同世界連接?

如果係為左成績/別人期望 去學係好難學得好
都唔知為左乜?
興趣好重要 學乜都好
無耐我諗好多學生對英文冇興趣 更有小小厭惡

另外
好多人好怕講英文

其實學一重語言 講出聲係好重要
(但係有幾多學生平日會講出聲 除左fuck /shit)

可能香港傳統/歷史影響
另好多人對英文依樣野有種優越感?
講得好/學得好 對講得唔好嘅人有種距離?
有時串錯字又要抄十次廿次。。。
對字典太過倚賴。。。
好多好多 都好on9

讀得好就好落去 讀得差就差落去
筆記下載:
dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0
用Winrar解壓

由細到大未合格過,近排想學返好少少英文起碼普通溝通到 應該點起步
由細到大未合格過,近排想學返好少少英文起碼普通溝通到 應該點起步

睇English Grammar in Use先
打好Grammar根基
筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

筆記下載:
用Winrar解壓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞