【連登 商業電台 光明頂 討論區(十八)】

5001 回覆
36 Like 3 Dislike
尖啤唔係冇料,但佢答一個問題,
每次都先引三分鐘典故,
時間有限呀
早幾日佢出咗個post, 而個post係quote咗佢啲象牙塔入面既學者前輩既文章,入面有一句令我無明火起,大概係話咩「中共係香港暗中資助同推動港獨去分散泛民支持者既選票」

然後我就留咗句comment大約係話「唔係泛民咁軟弱無能邊會有本土派獨派呢啲走出嚟選仲要俾人dq,去到依家都仲認為獨派係鬼係咩道理?」,有幾個人like咗我句野之後我琴日定前日我就發現我被block咗

所以我幾時都話,所謂泛民、黃絲中間派,其實比共產黨更專制,比共產黨更可怕,上杜汶澤哩騷就話如果連講港獨都唔得就同支拿無分別,但返到現實就係港獨派係鬼係分化,為獨派護航係會被admin block。同人講光復香港時代革命,要爭取民主自由,結果就係幫咗共產黨維穩而不自知,仲二次政治迫害同為「反抗陣營」既人玩集體主義仲要話自己好民主,究竟係想要民主定係想做盟主?

Btw, 劉細良同佢等泛黃陣營既人知道無辦法控制人群唔好嗌光復香港時代革命,就開始騎劫光復乜乜乜,時代乜乜乜,工業革命都係革命唔洗自我審查聽到真係唔知好嬲定好笑
泛民可借不可靠
不可借更不可靠
泛民呢啲根本就同暗共無分別
佢地做完今晚係咪番屋企執行李

今晚2300 - 2430, 敬請留意
RTHK's The Pulse 現正直播。

With us tonight in studio is last governor Chris Patten.

https://www.facebook.com/RTHK.Pulse/videos/2648425598759009/
陶鮑沈今晚
可能做埋今晚封咪
The last dance
臨別秋波
唔會既
晚晚好似尋晚咁囉
第一晚加時亦都係最後一晚
Stuart Lau
@stuartlauscmp
·
3時間
Two influential European business lobby groups have spoken out against China’s national security law on Hong Kong, which has just been endorsed by China’s ceremonial legislature. Germany is now under pressure to act, ahead of the EU foreign ministers’ meeting tomorrow. Thread:

兩大歐洲商會 反對香港國安法
今晚有Facebook live
有無人幾日聽唔到大師晚歌聲
心思思開YouTube 聽
今晚係咪最後一集
又唔係第一次加時 唔洗諗咁多
琴晚聽左一陣cut 左. 好悶
周庭 Agnes Chow Ting
23分鐘 ·
【日本政府的強烈表態】

今天下午,日本外務省傳召中國大使,直接向中國表達有關國安法的「深切憂慮」。日本外務省表示,香港在一國兩制下,維持自由開放和民主發展相當重要。

這次直接傳召中國大使會面,在日本相當罕見,應是日本政府在歷史上就香港問題最強烈的一次表態。

直接傳召中國大使會面
好期待今晚
其實會唔會支那改小小草案內容?等商佬唔走?

例如唔會係香港設立國安機構,淨係有顛覆國家,分裂國家等等,主要去捉黃營嘅人。但外資冇事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞