【連登 商業電台 光明頂 討論區(十八)】

5001 回覆
36 Like 3 Dislike
俾周老闆講到好似註冊商標、已經係民族特性咁
其實反映出香港生活真係好苦
返少日工就食少日飯
有得唔洗做又邊個真係想做
佢都係唔想年輕人、有心同路人浪費生命、實力。我會理解佢意思,但亂世.....唉⋯⋯
樣樣嘢都要錢,冇錢飯都冇得開
現實就係咁。原本喺香港要做都唔緊要,因為有希望,但扁扁有人人心不足,恩將仇報去害香港
潮爆光明大道中
陶生既香港商家佬立場
全部林鄭錯

有如DSE試題,既然高人出手,要識解讀重心。

李嘉誠書面回覆,恢復稱呼佢做「愛國愛港」的左報提問:

「任何國家對自身國家安全問題有權責, 大家不必過份解讀;通過《港區維護國家安全法》,希望可以紓緩中央對香港的擔憂,發揮長遠穩定發展的正面作用;同時,特區政府責無旁貸,要鞏固香港人對『一國兩制』的信心,和強化國際社會的信任。」

重心在 「同時」兩字之後:特區政府責無旁貸,要鞏固香港人對「一國兩制」的信心,以及強化對國際社會的信任。

「責無旁貸」,即係林鄭月娥沒有盡責任。令中國政府、香港人、以西方文明國家為首的國際社會,對香港失去信心。李嘉誠一劍出鞘,同時擊指三大穴位。

因此,今日的亂局,第一負責人就係:啪,第一巴掌,林鄭月娥。啪,第二巴掌,林鄭月娥。啪,再打第三巴掌,又係林鄭月娥。

正如「1900年至1945年間,日本對中國利大於弊?」林鄭剛上任之初,確實在民主黨宴會上私人捐咗三萬元。

不過,正如那條著名的試題隱藏提示:後來的侵華戰爭呢?

777事變,林鄭係香港史上頭號罪人,亦很可能是21世紀第三次世界大戰的引爆人。

這就是春秋之筆了。
其實即使係沈國師都好,講到咩由淺藍到深黃都係想將個unbalance變返balance,佢地呢堆人想要既只係另一次溫水煮蛙,咁樣佢地先可以永續佢地高尚既社會地位,等共產黨有朝一日良心發現或者被西方國家迫到唔俾普選香港唔得既時候就同你講佢有份出謀獻計依家成功爭取。反正佢地早就名成利就又有外國護照,你港豬你死你事。

未解殖未有主體意識,結局當然係咁啦。

Btw,我成功爭取沈國師facebook page 封鎖咗我
Btw,我成功爭取沈國師facebook page 封鎖咗我
溫水個問題係仲繼續換緊血,
佢地商家佬覺得換血無所謂
我地係認為不得不戰,啲個係分別
唔只,最深層既問題係中美關係同中國依家呢種比納粹更差既國情,中國覺得香港唔死中國唔生,香港又覺得中國唔死香港以至成個世界都唔會生,再加埋中美甚至整個西方自由世界關係越嚟越差,根本無得唔戰。
陶生,檢控搜證執法不公,仲講咩法治

報稱居住在警察宿舍的 22 歲女子,被指於去年 12 月底收取內藏約 3 公斤「K仔」的包裹,被控一項販運危險藥物罪。控方早前以證據不足為由申請撤控,遭裁判官拒絕。案件今日於沙田裁判法院再提訊時,控方堅持撤控,強調是專業決定。裁判官明言不同意律政司的看法,更直指「我仍然認為如果陪審團被正確引導,(案件)好大機會定罪」。惟在控方堅持下,裁判官最終批准撤控,被吿當庭釋放。

控方則反覆強調沒有足夠證據證明被告事前知道郵包內藏有危險藥物,又指撤控是專業決定。鄧少雄最終表示,律政司有不被干擾、獨立的決定,但明言「我唔同意你哋(律政司)嘅睇法」,直指「我仍然認為如果陪審團被正確引導,(案件)好大機會定罪」。惟控方堅持撤控,鄧少雄即以「隨便你啦」作回應,最終批准撤控,被告當庭無罪釋放。
又埋位等濕鳩希望等到雞蛋大師
嘉賓
今晚係濕鳩加陳七

乜撚嘢料啊
連續幾日無雞蛋大師
陳韋拿
幾驚佢搵陳雲上嚟
係咪終於有咸故聽
玄學大師
請左第2個大師啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞