月亮光光《廟街有殭屍》月亮光光【由殮房一具屍體說起】

1001 回覆
761 Like 13 Dislike
萬朱巴
正,起身有文
加咗好多

「老闆,今日咁夜仲咁滿座呀?」我問。

老闆聽到這一句,臉色一沉,四周吵鬧的聲音劃然變得安靜,世界仿如停止。

我用餘光一掃,發現全世界正瞪著我,眼神詭異,好像我問了一道不該問的問題。

有咩問題

睇到唔應該嘅嘢
Keep住有人會繼續出文
gay廉
邊度早
新讀者留名,文呀
live 左

原來連登會有依d野睇

第一次
公眾殮房係醫管局管既咩
西樓好多好正嘅故架
去睇埋佢其他故啦
歡迎
新讀者留名
文嘅量好多
同埋你好似好出名咁
「你咁樣應承佢好咩?」我問。

「我講過嘅嘢係會做。所以我先話,降魔係困難,殭屍原本都係人,都係一個普通人,殺要狠心,但每滅一隻魔,後續先難,因為責任係沉重。」

萬賴無聲,深夜土瓜灣的街道上空無一人,只有我們的腳步聲,還有我一直想著她的說話。

「睇妳外表,又估唔到妳會咁重情。」

「不如你收下聲。」

「我好難收聲,我不嬲好多嘢講。話時話,殭屍怕咩?」

「唔同程度嘅殭屍,都有佢進化地方,進化同時代表有弱點,例如白殭聆聽能力係人類十倍,所以同時佢哋都好怕嘈。至於怕陽光就係每個殭屍都會。」

「喔。」

在街道上,戞然跳出一個黑影。

「嘩!!!!」那黑影一手拉走我,我雙腳離地,轉眼被拖至一個唐樓內,不知上了多少層樓梯。
Lm
「韓𡈼辰⋯⋯」

忙亂之間,我隱約看到牠的眼睛是白色⋯⋯又是殭屍。

「救命呀!」我拼命地尖叫,叫得要全幢大廈也聽到。

「韓𡈼辰!你都要死!」

「咩呀?」

此時我才認清眼前的人,一雙獠牙,有一個胎印在左眼,獐眼鼠鼻,正是當日其中一位仵工!

「喂! 」我想說萬事有商量,話未出口,他已準備一口咬來。

「冷靜啲冷靜啲!」我用手擋著,但他力氣甚大。

「冷靜?我⋯⋯我已經唔係人⋯⋯點冷靜,我而家淨係想報仇,咬咗你⋯⋯我就可以上位!」

「點解係我?」

「你已經係所有人嘅目標。」

「傻啦,我又唔靚仔又唔有型,又無錢⋯⋯」

我想拖延一下他,誰知卻被識穿。

「唔使諗住使走我!」

我只感手臂一陣痕癢,他雙爪插中我的手臂,指爪銳如刀刃,深入我的皮肉,我稍為一動便感劇痛。
lm
早晨留名!
「去死!」

他瞄準我的頸,舉頭就咬,在生死牽於一線之間,我想起南門蔚說過,白殭最怕嘈,我馬上向著他的耳朵高歌:「啊啊啊~今天不回家~!」

「徘徊的人,徬徨的心,迷失在,十字街頭的你,今天不回家。為什麼,你不回家,往事如煙,愛情如謎。」

「唔好再唱~!!!」

倏地間,南門蔚及至,一手推開牠。

「嘩妳竟然搵到呢度,好感動!」

「你把聲咁難到,聾嘅都會搵到。」她冷眼一瞪,不過我也覺得非常窩心。

本來掩著耳的牠,忍受不了,你們:「殺咗你哋!」

「放下執著啦!我唔係咁好食。」

「唔得!你一定要死!」

她貼上黃符,再唸之前的輓詞,牠便化成一具乾屍。

「啊啊!給我一杯狀陽水~」

「死咗啦!仲唱。」

「係咪好好聽?」

她冷眼而視道:「好難聽。」

雖是虛驚一場,但牠說的那一句卻一直藏留在我心。

全世界都想找到我?為什麼呢?我完全摸不着頭腦,帶着疑問的我,只好見步行步。
hello gay lim
南門亮個妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞