同大家update下cctai啲手段先(5)

1001 回覆
88 Like 24 Dislike
所以其實咪話囉
政治體制呢樣嘢根本就係各有利弊
就算係再民主嘅國家 都係會因為財閥 貧富懸殊嘅問題困擾
咁其實要選擇生活係咩世界 最終都係要取決於你呢一刻可以做到D乜嘢 人大過知道應該點 That's it
呢個係一單
當然而家呢個警察被告謀殺,好過香港好多

但另一邊州政府咁快出憲兵鎮壓
侵侵直接叫個d做暴徒,cctoy班友顧左右而言他係到左spin右spin
咁其實都幾唔同
一個係專制之下嘅騷亂
一個係民主之下嘅騷亂
最緊要係一定要坦白
有兩點
第一點係品蔥條友講野有一樣唔岩
就係美國你雖然理論上可以靠投票改變政府
但呢樣真係理論,你見美國出埋個黑人總統8年
咁多年到而家黑人執法時被針對既現象係冇改善到
唔係話”咁你投票選第二個啦”就有用

第二點就係當侵話佢地係暴徒個陣你支唔支持先
佢地一大班ererer咁撚樣
所以其實咪話囉
政治體制呢樣嘢根本就係各有利弊
就算係再民主嘅國家 都係會因為財閥 貧富懸殊嘅問題困擾
咁其實要選擇生活係咩世界 最終都係要取決於你呢一刻可以做到D乜嘢 人大個知道應該點 That's it
如果呢個問題係民主制度冇解決到
咁仲話個政制係民主黎做乜?
我唔係政治專家
我淨係會覺得唔同嘅政治體制
可能都會有相同嘅問題
佢地覺得憎侵侵=奶共
其實根本就唔係咁樣 人地只係唔鍾意佢自大 種族主義 好似lady gaga咁見過達賴喇嘛都反侵侵
係咪暴徒取決於所作所為係咪為咗公眾利益
如果真係逢藍屍就私了,點只得咁多單?出過就知私了得一定唔會冇原因

至於360嗰啲,對準政權,你覺得有乜問題?
我都唔明點解要反360
好似佢老細係福建人就等於福建幫咁
剩係令到班福建幫唔敢再出已經有用啦

定係你心痛啲死物?
當你講得啱,咁依家你想點?
咁今後你覺得有乜唔應該做?
1.私了
2.裝修

仲有冇補充?
首先要有錢
投票改變政府

轉政黨?選黎選去都係果兩個黨
揀總統候選人?sorry你無得揀 係初選入面有d州係比票個delegates,佢再「幫」你投
去到全國大會仲有super delegates,黨幫你揀仲未計枱底政治交易而退選既候選人
去到總統大選,你都無得揀,例如加州如果51%票比左Trump就全州100%票比晒Trump49%民主黨人變左投Trump

選舉要請班選擇團隊、賣電視廣告、買廣告牌、banner、派Flyers
錢從何來?又係班有錢人出場既時間去換著數

再唔講四年選一次,睇落你有得揀,你有得向佢問責,事實上佢上台之後做乜都係隨心所欲,拎完你張票WFC about you?
馬照跑,舞照跳

投票改變政府?oh yeah

事實就係每四年成個美國政府拎出黎比人出賣競投
價高者得
好民主
你呢句唔Make sense
即係同藍打黃既一樣
咁我一定有bias
sor不推咗
佢地根本當政治係特攝片
侵一定係忠,奧巴馬一定係奸
睇cctoy講國際新聞真係好尷尬
永遠得一個角度,舐唔舐共
睇得多個人都低智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞