「極限旅遊、運動與攝影」 我站在歐洲白朗峰與馬特洪峰上。

248 回覆
367 Like 1 Dislike
巴打好勁!

期待你餘下嘅遊記

between 你話你有同雪巴合作過, 所以先可以參加佢哋嘅課程

想問下, 你知唔知如果一般途徑咁去學, 可以起邊學?

add我fb 我介紹香港既師父你識。

外國得美國先有得學,歐洲有mammut alpine school但用德文教。尼泊爾可以search下NMA。
巴打~等緊你出文

呢排忙於操山,我黎緊6月22號飛歐洲唔請guide爬14座山
想問下樓主你點pack啲裝備,我自己平時做開backpacker,想帶部單反同laptop ,但又驚整爛,所以不了。
所以想請教下你點pack你啲相機同laptop?
想問下樓主你點pack啲裝備,我自己平時做開backpacker,想帶部單反同laptop ,但又驚整爛,所以不了。

我自己每次出去都兩個backpack,一個70L 一個45L

70L放立雜野寄倉,45L放貴重野跟身。Laptop 有protect case所以放得衰其實都唔係好驚,單反我用peak design扣係backpack帶出面。

如果要爬山既,我會放哂所有野係70L既袋到,到setup左base camp就換返45L袋攻頂。

我自己每次出去都兩個backpack,一個70L 一個45L

70L放立雜野寄倉,45L放貴重野跟身。Laptop 有protect case所以放得衰其實都唔係好驚,單反我用peak design扣係backpack帶出面。

如果要爬山既,我會放哂所有野係70L既袋到,到setup左base camp就換返45L袋攻頂。

姐係你行山個陣會將你45L backpack放入去個70L度?咁樣45L個backpack會唔會好阻住
係45L袋塞入70L袋,peak design 扣掛係70L袋到
所以我個45L袋好軟身摺得埋。當然你自己唔多野都可以放個普通45L入70L到唔洗摺。
係45L袋塞入70L袋,peak design 扣掛係70L袋到
所以我個45L袋好軟身摺得埋。當然你自己唔多野都可以放個普通45L入70L到唔洗摺。

我都有follow 開巴打你ig
我自己登過富士山 須走/ 神山 都係玩開影相
反而想開始學攀石攀冰 走ebc行雪山

富士山

神山

見樓主post 咁靚既相我都分享下 高質post
巴打行邊堆? 我七月出發 七個unguided

樓主 以白朗峰為例 你攻頂前70l 同去攻頂既45l 大約幾重? 我自己都有負重操下山 同跑樓梯 所以想拎個參考
或者有少許離題嘅問題

我打算下年挑戰下自己,去攀登日本嘅槍岳,但係我只係得香港嘅經驗
本身都有攀石,行長距離,想請教下應該點裝備自己
點睇印度嗰堆mountaineering school?
或者有少許離題嘅問題

我打算下年挑戰下自己,去攀登日本嘅槍岳,但係我只係得香港嘅經驗

上高地計高度差都唔細
行多d大上大落路線 最好係d行ridge, exposed少少既線如中西狗 吊手岩嗰類

就咁上槍岳冇mix climb
體力夠就ok

同埋youtube都多片 搵d詳細既見到邊d位覺得自己過唔到再搞
或者有少許離題嘅問題

上高地計高度差都唔細
行多d大上大落路線 最好係d行ridge, exposed少少既線如中西狗 吊手岩嗰類

體力夠就ok

同埋youtube都多片 搵d詳細既見到邊d位覺得自己過唔到再搞

槍北穗縱走其實有幾難?

不如咁講 你幾時係Zermatt/ Chamonix?
lm
新手trekking
想問下保暖衣著

點著先夠暖+唔會太笨重
-3度左右

三層皮膚
或者有少許離題嘅問題

上高地計高度差都唔細

體力夠就ok

我一直都怕自己能力不足,感謝呢位巴打嘅回覆

我都有follow 開巴打你ig
我自己登過富士山 須走/ 神山 都係玩開影相
反而想開始學攀石攀冰 走ebc行雪山

巴打加油

樓主 以白朗峰為例 你攻頂前70l 同去攻頂既45l 大約幾重? 我自己都有負重操下山 同跑樓梯 所以想拎個參考

我估13-15kg到 最主要條60m繩同相機重
點睇印度嗰堆mountaineering school?

對印度冇咩了解,我以家先知印度有mountaineering school,不過正常人都唔會係個到學

不如咁講 你幾時係Zermatt/ Chamonix?

我目標係呢一堆,全部都unguided
6月22號到chamonix 我估爬到8月中
Mont Blanc du tacul 4243m
Mont Blanc 4810m Three Monts & Gouter
Gran Paradiso 4061m
Dent du Geant-Grandes Jorasses traverse 4208m
Jungfrau 4158m
Mönch 4107m
Eiger 3970m Mittellegi ridge
Eiger-Mönch-Jungfrau Traverse
Matterhorn 4478m Hornli ridge
Dufourspitze 4634m NW
Weisshorn 4506m
Allalinhorn 4027m
Dent d'Hérens 4171m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞