「極限旅遊、運動與攝影」 我站在歐洲白朗峰與馬特洪峰上。

248 回覆
367 Like 1 Dislike
樓主
高質post
高質post,留個名先
勁呀!
我想問下樓主去ebc 有無食Acetazolamide減輕高山症?
樓主係之前係高登開post 話見到地震人性醜惡果個?
留名
高質
唔留名唔得~!!!
摩牙~~~
好正呀!!!
高質post留名
高質留名
一路都有追開你D post
我由2年前開始出國行山 台灣玉山,沙巴神山
希望一步一步去愈黎愈高既地方
最終極目標係行到1座8000M
今年我6月會試下第一次行雪山(大陸哈巴雪山)
同埋我都會埋單反去影相
想問下巴打如果帶單反上雪山有咩留意同提議
巴打介唔介意講資金來源?

我帶團去EBC影相,10月有一團

其實係高登問過你
登山學校貴唔貴?邊度讀最認可?

如果有得讀,我會想試下去美國讀,可以search AMS Alaska mountainerring school 北美最高峰Denali既管理員教。歐洲有mammut school,但講德文。仲有想平既可以去四川青藏,舒服d既可以去日本韓國。我知香港John sir有搞日本冰雪訓練,同帶爬trekking peak。

我個間係一個慈善機構由conrad anker夫婦管理,負責教雪巴人點做一個稱職既guide,登山安全,同攀冰。每年都有唔同既人黎義敎。我個年係6個Denali rangers仲有d雪巴教練,佢地十三次珠峰登頂 不過好可惜既係佢地唔收外人,我係幫佢做左篇訪問同之前地震幫左少少手,所以先比我讀。如果佢地收外人會比政府攪,話佢唔係慈善機構。

巴打 請問讀依類登山學校之前,有無乜野課程你會建議係香港讀左先?經常想挑戰自己,不過同時極之同意你所講,需要豐富左自己既技術同經驗先。

學攀岩先,如果你識自己做一個anchor system,防護自已經安全好多,仲有玩得多攀岩訓練你好多野。出面d山講緊一個壁都幾十米,你有攀岩底起碼唔會淆先,同埋你知道做d咩係好安,邊d野會跌死你。攀總好似2百幾蚊有得學或者介紹教練你識都得。

求介紹 有心想學攀岩
由高登post開始已經有追巴打ig
多謝你用自己眼晴帶俾我地咁多體驗
祝你可以安全爬哂你想要登既山

另外有d靚圖你介唔介意share大小小既圖可以用黎做wallpaper

多謝支持,我會盡我努力爬多d,影多d相
你要邊張?我今晚返屋企 放上黎

呢幾張真係正到陷家剷
麻煩巴打你
我都想有機會親眼見到咁宏偉既山係我眼前
其實人真係極渺小
可惜自己心臟唔係太好 希望有機會可以克服到呢樣野

高清相 希望你早日可以夢想成真,親身踏上山峰,感受山脈既靈氣,同大自然溝通對話。

我上年9月去還好d冇咩人,7月應該旺過MK
我所有野都自己帶呀,唔想用人地d野,自己gear用開最清楚有冇事,我自己會帶條60m 9mm去,如果唔係爬Matterhorn走唔到佬

呢d係我會帶過去既野,計哂有幾重。未計camping gear,方便再減重量。

(PPE)
Black Diamond Vapor Helmet (199g)
Black Diamond Xenos Harness (398g)
Black Diamond Viper Ice tool (625g) x2
Black Diamond Revolt Headlamp (97g)
Petzl Sarken Crampon (905g)

(Climbing Gear)
Metolius Ultralight Mastercam 4 (75g)
Metolius Ultralight Mastercam 5 (85g)
Metolius Ultralight Mastercam 6 (96g)
Petzl Volta Guide 9.0mm Rope (3420g)
Petzl Laser Speed Ice Screw 17cm (143g)
Petzl Ange Finesse Quickdraw (66g) x 5
Petzl UniReverso (56g)
Petzl MultiHook (40g)
BD Express Ice Screw 13cm (134g)
BD OZ CARABINER (28g) x 6
BD SCREWGATE CARABINER (69g) x 3
BD Trekking Poles (590g)
2m 7mm Accessory Cord (100g)x2

咁axe crampons 呢d就一定用自己,
其實應該話我諗緊有冇可能唔rope up咁就連harness嗰堆都唔洗拎

你只爬一座山?Gouter trekking peak我覺得可以唔rope up,但其他technical peak就唔得啦,除非你down climb 好勁,知自己100%唔會fall ,如果冇harness冇繩會好頭痕 。不過solo我覺得最煩係,你點避開d隱形冰隙。

Crevasses呢d就... 盡量小心啦
咁我落山同Traverse有d信心既
仲有一堆山仔會去不過係集郵多

未肯定既係dufourspitze of Mount Rosa同埋Matterhorn

係matterhorn頭痕d 如果真係上既都要搵定guide

我係邊旅行邊爬所以盡可能就小行李

Matterhorn hornli route AD grade,爬到5仔就可以砌。最難係嚮導要你5個鐘內登頂同哂精神落山。爬完之後,成個腦都勁攰 咁你請guide既問題不大,佢地包哂所有gear,解決左你gear上既問題。

當然唔洗請就最好啦,始於都一大舊錢。唉我都好煩惱

Matterhorn guide fee要1400歐 夠你買齊gear再買衫住酒店都仲得

係呀,仲要無乜人肯就咁2D1N programme添

歐洲既IFMGA Guide唔會同d未一齊爬過既人上大山,因為佢都唔知你咩料,如果你勁fall,佢都會奶野 ,所以佢地做法係事先比d training你,睇你程度去到邊或者你交climbing cv。
巴打,高登年代睇過你既post 想問一下圖中既山係? 你去個陣幾月,有雪都比人上山?

多謝巴打支持,其實上面d相,全部都係阿爾卑斯山脈Alps同喜馬拉雅山脈Himalaya。阿爾卑斯山脈係上年9月拍,而喜馬拉雅山脈係4月-5月同11月-1月。其實唔同既山峰都有唔同既規矩,好似富士山咁,日本政府唔想d普通人冬季亂爬攪到雪崩死,所以冬季只會開放比專業既climber爬,但其他國家冇呢個諗法,佢地覺得攀山係一種運動,你係可以隨時去挑戰,你出事佢地會覺得救你係正常,什至會鼓勵你下次再黎過。

去到世界級既登山家,佢地係會挑戰冬季既8000m大山,令登山既難道再增加。
留個靚名先 記得巴打夢想係做國家地理雜誌既攝影師
呢排又重睇多次孤高 覺得呢d山好遙遠
我之後應該會去abc挑戰下先

絲打有睇我訪問?想做nat geo攝影師,但我以家更想幫expedition team d有錢佬影相
abc加油
超勁呀巴打

行過ACT既小弟留名
留個靚名先 記得巴打夢想係做國家地理雜誌既攝影師
呢排又重睇多次孤高 覺得呢d山好遙遠
我之後應該會去abc挑戰下先

絲打有睇我訪問?想做nat geo攝影師,但我以家更想幫expedition team d有錢佬影相
abc加油

之前睇你格陵蘭定尼泊爾篇提過
anyway做到自己鍾意既野真係好開心
我想問下樓主去ebc 有無食Acetazolamide減輕高山症?
樓主係之前係高登開post 話見到地震人性醜惡果個?

我自己玩Alpine 爬之前唔會食任何藥物,只會真係奶野個陣先會食。不過我去過咁多次,都只係試過一次感冒高反。咁點解唔食藥呢?係因為食藥有違Alpine精神,係歐洲人角度黎講食高山藥物等於奧運選手比賽食禁藥咁。咁當然啦,如果巴打純粹想輕鬆行下山,做個mountain tourist,唔係為左運動或挑戰目的既,我覺得食藥係完全冇問題。食左增加你上到去既機會率,所以食藥呢個問題就要問下自己上山為左咩,睇下你自己過唔過到自己個關。

當然到你高反既時候,你冇得選擇點都要食。同埋食之前最好問下醫生意見,因為唔係個個都可以食Acetazolamide的。
同埋我都會埋單反去影相

巴打加油 同你行雪地著大boot用冰爪既時候個感覺會好唔同
影相黎講,最緊要係電磁保暖,我自己會放電磁係心口袋用體溫保暖或者放係保暖壺都得。影既時候,我習慣較低一級,因為雪地反光太勁,有時會呃左相機既sensor
同埋我都會埋單反去影相

影相黎講,最緊要係電磁保暖,我自己會放電磁係心口袋用體溫保暖或者放係保暖壺都得。影既時候,我習慣較低一級,因為雪地反光太勁,有時會呃左相機既sensor

我依家心思思決定唔到帶咩鏡
依家我有支10-24 35/1.8 50/1.4 18-105
同埋我都會埋單反去影相

我依家心思思決定唔到帶咩鏡
依家我有支10-24 35/1.8 50/1.4 18-105

諗住帶2支 其實廣角係唔係好重要..
因為廣角真係好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞