「極限旅遊、運動與攝影」 我站在歐洲白朗峰與馬特洪峰上。

248 回覆
367 Like 1 Dislike

Killian Jarnet 係山界算唔算勁?定係另一界别嘅勁人?
行山廢丁留名
巴打好堅揪
眼見香港啲垃圾行山真係眼鬼冤 尤其乜柒生嘢女孩,將行山呢件事整到污糟晒

Killian Jarnet 係山界算唔算勁?定係另一界别嘅勁人?

Killian Jarnet係Trail runner 跑山界名人,唔同類別黎。

真正既登山勁人係玩緊無氧Alpine 8000m 大山,仲要一座唔夠,兩三座一次過縱走。Simono Moro 一次過走4座
[url]https://www.youtube.com/watch?v=jqAnwgw7Ei8
[/url]
行山廢丁留名
巴打好堅揪
眼見香港啲垃圾行山真係眼鬼冤 尤其乜柒生嘢女孩,將行山呢件事整到污糟晒

睇下你點睇,其實好多行山page都商業化同行山brand合作,d page講既教既好多都錯,THG比人追擊係因為Marketing同包裝做7左,玩男女分化,寫既野又唔可信。唯一好既係人地肯做下樣執垃圾,自問我仲未咁偉大做到執人垃圾。不過佢地以家執幾多垃圾都洗唔到底lu
行山廢丁留名
巴打好堅揪

睇下你點睇,其實好多行山page都商業化同行山brand合作,d page講既教既好多都錯,THG比人追擊係因為Marketing同包裝做7左,玩男女分化,寫既野又唔可信。唯一好既係人地肯做下樣執垃圾,自問我仲未咁偉大做到執人垃圾。不過佢地以家執幾多垃圾都洗唔到底lu

唔再提啲垃圾
巴打有冇去過中國行山?中國啲山係咪唔會有歐洲啲山咁高難度?
連登史上最高質登山post

利申只係行過雲南雨崩
6月/7月諗住去四姑娘二峰
唔識任何技術,唔識用裝備
有無危險 ?
巴打影啲相真係好靚
原來一直都follow 緊巴打個ig自己都唔知
好勁
行山廢丁留名
巴打好堅揪

唔再提啲垃圾
巴打有冇去過中國行山?中國啲山係咪唔會有歐洲啲山咁高難度?

中國我只係行過雲南雨崩同虎跳峡。中國都有難既山,但我冇真正研究過。聽聞四姑娘幺妹峰有ED級數,但有d人話係D 級,所以我都唔知。不過大部分既登山家,佢地既焦點都放係歐洲Alps既technical peaks ,仲有喜馬拉亞山脈既8000m大山同處女峰。
連登史上最高質登山post

利申只係行過雲南雨崩
6月/7月諗住去四姑娘二峰
唔識任何技術,唔識用裝備
有無危險 ?

冇爬過二峰答唔到你,但聽聞二峰都係trekking peak黎,有玩開大山既應該唔太難。不過你上得大山既就有一定風險,風險係邊呢?就係高山症、落石、雪崩、冰崩、迷路、失溫、跌死等等。所以好多野都要問你個嚮導,同自己做reserch準備。咁當然如果你有攀岩底既會好好多啦,起碼你唔會打錯個結,有咩事都識自己落繩走佬先。
Lm
有睡眠窒息可唔可以上高海拔地方~4000m過夜?
你係咪高登個喪彪
ig 有follow 你
巴打介唔介意講資金來源?

我帶團去EBC影相,10月有一團

其實係高登問過你
登山學校貴唔貴?邊度讀最認可?
Eric爸奵好屈機

仲有得報嗎?
包兄
揹住單反腳架行山好辛苦吓
有睡眠窒息可唔可以上高海拔地方~4000m過夜?

呢個真係要問醫生,因為我未試過有客人有呢種情況。不過我之前帶個fd去EBC,佢行到3800m開始高反嘔,之後我地每晩都睇住佢情況,同比高山藥物佢食,然後帶佢下撤去3400m等佢適應得好d。要適應高山空氣可以做既就係climb high sleep low。如果唔都得既,個porter就會陪佢落返山或者call直升機走。不過好彩我fd都成功去到EBC 。商業登山團爬珠峰要一個半月係因為佢地要不斷來回上落適應環境,如果貿然衝上去會好易高反奶野。所以去高山盡量去高d,然後係較低海拔訓,比身體做個適應。
入黎前已經估到係你

路過留個名

我都plan八月中solo mont blanc
Btw 如果其他巴絲想試入門級大山

可以做下功課睇下台灣玉山 日本富士山 馬來西亞神山呢三寶

其實係高登問過你
登山學校貴唔貴?邊度讀最認可?

如果有得讀,我會想試下去美國讀,可以search AMS Alaska mountainerring school 北美最高峰Denali既管理員教。歐洲有mammut school,但講德文。仲有想平既可以去四川青藏,舒服d既可以去日本韓國。我知香港John sir有搞日本冰雪訓練,同帶爬trekking peak。

我個間係一個慈善機構由conrad anker夫婦管理,負責教雪巴人點做一個稱職既guide,登山安全,同攀冰。每年都有唔同既人黎義敎。我個年係6個Denali rangers仲有d雪巴教練,佢地十三次珠峰登頂 不過好可惜既係佢地唔收外人,我係幫佢做左篇訪問同之前地震幫左少少手,所以先比我讀。如果佢地收外人會比政府攪,話佢唔係慈善機構。

仲有得報嗎?

有呀 你去我page問,我比資料你呀。 仲有我幫你影相
會唔會太撚正?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞