「極限旅遊、運動與攝影」 我站在歐洲白朗峰與馬特洪峰上。

248 回覆
367 Like 1 Dislike
入黎前已經估到係你

路過留個名

我都plan八月中solo mont blanc

巴打邊條缐?我都6月尾去多次chamonix 諗住7月solo一次 mont blanc gouter route, 仲有monch同少女。Matterhorn會試爬幾個pitch,睇下靠自己可以爬到幾逺
Btw 如果其他巴絲想試入門級大山

可以做下功課睇下台灣玉山 日本富士山 馬來西亞神山呢三寶

呢幾個真係高海拔入門既山,可以試試自己高海拔情況下運動有冇事。因為有d人天生好敏感,去到2500m就黎料。千其唔好未玩過trekking 就衝上大山
包兄
揹住單反腳架行山好辛苦吓

我自己仲揹部Gopro 4,一部x2做後備,manfrotto腳同macbook pro要即刻睇相,冇哂呢d野真係輕好多。

當你自己揹得重,喘哂氣咁爬上山,又高反又頭痛既時候,個感覺真係好辛苦 歐洲d嚮導唔會比你隨時停影相,又要你爬得快,影星又要捱凍,所以每一張相都得來不易 快點sponsor我

尼泊爾EBC 路線 Dingboche 4400m

Namche 3400m

Khumbu icefall 5300m
巴打介唔介意講資金來源?

我帶團去EBC影相,10月有一團

其實係高登問過你
登山學校貴唔貴?邊度讀最認可?

如果有得讀,我會想試下去美國讀,可以search AMS Alaska mountainerring school 北美最高峰Denali既管理員教。歐洲有mammut school,但講德文。仲有想平既可以去四川青藏,舒服d既可以去日本韓國。我知香港John sir有搞日本冰雪訓練,同帶爬trekking peak。

我個間係一個慈善機構由conrad anker夫婦管理,負責教雪巴人點做一個稱職既guide,登山安全,同攀冰。每年都有唔同既人黎義敎。我個年係6個Denali rangers仲有d雪巴教練,佢地十三次珠峰登頂 不過好可惜既係佢地唔收外人,我係幫佢做左篇訪問同之前地震幫左少少手,所以先比我讀。如果佢地收外人會比政府攪,話佢唔係慈善機構。

巴打 請問讀依類登山學校之前,有無乜野課程你會建議係香港讀左先?經常想挑戰自己,不過同時極之同意你所講,需要豐富左自己既技術同經驗先。

其實係高登問過你

如果有得讀,我會想試下去美國讀,可以search AMS Alaska mountainerring school 北美最高峰Denali既管理員教。歐洲有mammut school,但講德文。仲有想平既可以去四川青藏,舒服d既可以去日本韓國。我知香港John sir有搞日本冰雪訓練,同帶爬trekking peak。

我個間係一個慈善機構由conrad anker夫婦管理,負責教雪巴人點做一個稱職既guide,登山安全,同攀冰。每年都有唔同既人黎義敎。我個年係6個Denali rangers仲有d雪巴教練,佢地十三次珠峰登頂 不過好可惜既係佢地唔收外人,我係幫佢做左篇訪問同之前地震幫左少少手,所以先比我讀。如果佢地收外人會比政府攪,話佢唔係慈善機構。

巴打 請問讀依類登山學校之前,有無乜野課程你會建議係香港讀左先?經常想挑戰自己,不過同時極之同意你所講,需要豐富左自己既技術同經驗先。

同問, 想開始學

呢幾個真係高海拔入門既山,可以試試自己高海拔情況下運動有冇事。因為有d人天生好敏感,去到2500m就黎料。千其唔好未玩過trekking 就衝上大山

其實行富士山算唔算trekking?
d路都舖好哂
啱去完Matterhorn遊覽完留名
D相靚到顛
有生之年都想去下EBC
要去EBC體能需求高唔高呢?
入黎前已經估到係你

路過留個名

巴打邊條缐?我都6月尾去多次chamonix 諗住7月solo一次 mont blanc gouter route, 仲有monch同少女。Matterhorn會試爬幾個pitch,睇下靠自己可以爬到幾逺

gouter啦,一丁友作客安全D好

Btw七月頭應該旺過旺角
你全部拎自己野過去定嗰邊租?

我唔想帶繩

其實係高登問過你

學攀岩先,如果你識自己做一個anchor system,防護自已經安全好多,仲有玩得多攀岩訓練你好多野。出面d山講緊一個壁都幾十米,你有攀岩底起碼唔會淆先,同埋你知道做d咩係好安,邊d野會跌死你。攀總好似2百幾蚊有得學或者介紹教練你識都得。

d路都舖好哂

我覺得算,2日1夜又高海拔
D相靚到顛
有生之年都想去下EBC
要去EBC體能需求高唔高呢?

我覺得算一般,有做開運動既會好好多。如果真係想去,出發前操返幾個月都去到。
入黎前已經估到係你

路過留個名

gouter啦,一丁友作客安全D好

Btw七月頭應該旺過旺角
你全部拎自己野過去定嗰邊租?

我唔想帶繩

我上年9月去還好d冇咩人,7月應該旺過MK
我所有野都自己帶呀,唔想用人地d野,自己gear用開最清楚有冇事,我自己會帶條60m 9mm去,如果唔係爬Matterhorn走唔到佬

呢d係我會帶過去既野,計哂有幾重。未計camping gear,方便再減重量。

(PPE)
Black Diamond Vapor Helmet (199g)
Black Diamond Xenos Harness (398g)
Black Diamond Viper Ice tool (625g) x2
Black Diamond Revolt Headlamp (97g)
Petzl Sarken Crampon (905g)

(Climbing Gear)
Metolius Ultralight Mastercam 4 (75g)
Metolius Ultralight Mastercam 5 (85g)
Metolius Ultralight Mastercam 6 (96g)
Petzl Volta Guide 9.0mm Rope (3420g)
Petzl Laser Speed Ice Screw 17cm (143g)
Petzl Ange Finesse Quickdraw (66g) x 5
Petzl UniReverso (56g)
Petzl MultiHook (40g)
BD Express Ice Screw 13cm (134g)
BD OZ CARABINER (28g) x 6
BD SCREWGATE CARABINER (69g) x 3
BD Trekking Poles (590g)
2m 7mm Accessory Cord (100g)x2

d路都舖好哂

我睇日本節目
有人癲到玩即日來回

d路都舖好哂

我睇日本節目
有人癲到玩即日來回

其實你有操過就得,冬攀富士先難。

d路都舖好哂

我睇日本節目
有人癲到玩即日來回

佢好似就係入冬封山之後黎個即日來回
其實新手行唔行得EBC?

d路都舖好哂

我睇日本節目
有人癲到玩即日來回

佢好似就係入冬封山之後黎個即日來回

咁真係勁,記唔記得咩節目?我都想睇。富士冬攀最危險係異常多積雪同雪崩。今年已經死左好多人
由高登post開始已經有追巴打ig
多謝你用自己眼晴帶俾我地咁多體驗
祝你可以安全爬哂你想要登既山

另外有d靚圖你介唔介意share大小小既圖可以用黎做wallpaper

有幾新先,如果冇係香港行過山當然唔得啦。如果你行到單M鳳凰加大東咁問題不大。EBC d路一d都唔險,需要時可以請porter拎袋,係高海拔對新手黎講有d辛苦,日日都喘住氣。

有幾新先,如果冇係香港行過山當然唔得啦。如果你行到單M鳳凰加大東咁問題不大。EBC d路一d都唔險,需要時可以請porter拎袋,係高海拔對新手黎講有d辛苦,日日都喘住氣。

明白 因為第一次離開香港行山
所以我都當自己係一個行山新手
由高登post開始已經有追巴打ig
多謝你用自己眼晴帶俾我地咁多體驗
祝你可以安全爬哂你想要登既山

另外有d靚圖你介唔介意share大小小既圖可以用黎做wallpaper

多謝支持,我會盡我努力爬多d,影多d相
你要邊張?我今晚返屋企 放上黎

咁就夠做? 真心?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞