「極限旅遊、運動與攝影」 我站在歐洲白朗峰與馬特洪峰上。

248 回覆
367 Like 1 Dislike
一路都有追開你D post
我由2年前開始出國行山 台灣玉山,沙巴神山
希望一步一步去愈黎愈高既地方
最終極目標係行到1座8000M
今年我6月會試下第一次行雪山(大陸哈巴雪山)
同埋我都會埋單反去影相
想問下巴打如果帶單反上雪山有咩留意同提議

巴打加油 同你行雪地著大boot用冰爪既時候個感覺會好唔同
影相黎講,最緊要係電磁保暖,我自己會放電磁係心口袋用體溫保暖或者放係保暖壺都得。影既時候,我習慣較低一級,因為雪地反光太勁,有時會呃左相機既sensor

我依家心思思決定唔到帶咩鏡
依家我有支10-24 35/1.8 50/1.4 18-105

帶一支1.4 18-105 cover唔同焦段,上到去你身體會好攰,唔會想換鏡的。同埋換鏡好大風險,又多沙塵又大風。我自己1支24-70走天涯,都覺得夠哂做。
巴打介唔介意講資金來源?

我帶團去EBC影相,10月有一團

其實係高登問過你
登山學校貴唔貴?邊度讀最認可?

如果有得讀,我會想試下去美國讀,可以search AMS Alaska mountainerring school 北美最高峰Denali既管理員教。歐洲有mammut school,但講德文。仲有想平既可以去四川青藏,舒服d既可以去日本韓國。我知香港John sir有搞日本冰雪訓練,同帶爬trekking peak。

我個間係一個慈善機構由conrad anker夫婦管理,負責教雪巴人點做一個稱職既guide,登山安全,同攀冰。每年都有唔同既人黎義敎。我個年係6個Denali rangers仲有d雪巴教練,佢地十三次珠峰登頂 不過好可惜既係佢地唔收外人,我係幫佢做左篇訪問同之前地震幫左少少手,所以先比我讀。如果佢地收外人會比政府攪,話佢唔係慈善機構。

巴打 請問讀依類登山學校之前,有無乜野課程你會建議係香港讀左先?經常想挑戰自己,不過同時極之同意你所講,需要豐富左自己既技術同經驗先。

學攀岩先,如果你識自己做一個anchor system,防護自已經安全好多,仲有玩得多攀岩訓練你好多野。出面d山講緊一個壁都幾十米,你有攀岩底起碼唔會淆先,同埋你知道做d咩係好安,邊d野會跌死你。攀總好似2百幾蚊有得學或者介紹教練你識都得。

求介紹 有心想學攀岩

你fb或者ig問我啦,連登係咪冇得pm ?

你只爬一座山?Gouter trekking peak我覺得可以唔rope up,但其他technical peak就唔得啦,除非你down climb 好勁,知自己100%唔會fall ,如果冇harness冇繩會好頭痕 。不過solo我覺得最煩係,你點避開d隱形冰隙。

Crevasses呢d就... 盡量小心啦
咁我落山同Traverse有d信心既
仲有一堆山仔會去不過係集郵多

未肯定既係dufourspitze of Mount Rosa同埋Matterhorn

係matterhorn頭痕d 如果真係上既都要搵定guide

我係邊旅行邊爬所以盡可能就小行李

Matterhorn hornli route AD grade,爬到5仔就可以砌。最難係嚮導要你5個鐘內登頂同哂精神落山。爬完之後,成個腦都勁攰 咁你請guide既問題不大,佢地包哂所有gear,解決左你gear上既問題。

當然唔洗請就最好啦,始於都一大舊錢。唉我都好煩惱

Matterhorn guide fee要1400歐 夠你買齊gear再買衫住酒店都仲得

係呀,仲要無乜人肯就咁2D1N programme添

歐洲既IFMGA Guide唔會同d未一齊爬過既人上大山,因為佢都唔知你咩料,如果你勁fall,佢都會奶野 ,所以佢地做法係事先比d training你,睇你程度去到邊或者你交climbing cv。

其實都有唔少私家雞會受新仔玩,都唔知話佢地有自信定咩好
留名
研究了白朗峰不同路線的難度後,由於我們幾位都有高海拔徒步經驗,所以決定攀登挑戰中級難度的Three Monts 路線,但少年我們實在太年輕了。你以為在5000多米的高山徒步過,可以在輕鬆在4000多米的高山活動自如嗎?特別是穿上了高山靴和冰爪的感覺又會不同了。

嚮導在電郵裡,以其他人沒有攀登經驗的理由,拒絕直接帶我們攀登白朗峰。他建議我們先接受他們安排的測試,在附近的冰川和南針峰附近一些技術性的岩線訓練,確認我們的能力及資格後,再考慮是否帶我們攀白朗峰。

雖然接受測試和訓練需要額外多付一些金錢,令我們攀登成本大增 。由於我們這次是以Alpine技術攀登的關係,大家都綁著同一條登山繩,若果任何人因攀爬技術不足以下墜的話,嚮導便要承受下墜者的重量和衝擊力。試問一個成年人攀爬的時候突然被100kg以上的重量拉下真的不會有事嗎? 若然我們因體力透支,而在雪崩區慢走,這不是大大提高了死亡風險嗎?所以他的建議也不是無道理。雖然嚮導們收了我們的錢,但他自己也有權利保障自身的安全。貿然與一個能力不足的人攀山對自己和嚮導也很危險。

我們到達法國Chamonix小鎮,先在市區的營地安置,然後晚上在酒吧跟兩位響導見面,商量接下來的行程和安排。

Three Monts route路線圖,需要縱走3座4000米高峰,而且Mont Maudit經常發生大型冰崩.

市區的營地可以遠遠看到白朗峰群,每晚10歐元。

營地有浴室,wifi和充電區

安置好後,在市區附近閒逛。

你只爬一座山?Gouter trekking peak我覺得可以唔rope up,但其他technical peak就唔得啦,除非你down climb 好勁,知自己100%唔會fall ,如果冇harness冇繩會好頭痕 。不過solo我覺得最煩係,你點避開d隱形冰隙。

Crevasses呢d就... 盡量小心啦
咁我落山同Traverse有d信心既
仲有一堆山仔會去不過係集郵多

未肯定既係dufourspitze of Mount Rosa同埋Matterhorn

係matterhorn頭痕d 如果真係上既都要搵定guide

我係邊旅行邊爬所以盡可能就小行李

Matterhorn hornli route AD grade,爬到5仔就可以砌。最難係嚮導要你5個鐘內登頂同哂精神落山。爬完之後,成個腦都勁攰 咁你請guide既問題不大,佢地包哂所有gear,解決左你gear上既問題。

Matterhorn guide fee要1400歐 夠你買齊gear再買衫住酒店都仲得

歐洲既IFMGA Guide唔會同d未一齊爬過既人上大山,因為佢都唔知你咩料,如果你勁fall,佢都會奶野 ,所以佢地做法係事先比d training你,睇你程度去到邊或者你交climbing cv。

係咪IFMGA Guide 先,受新仔玩真係搵命搏。整個大fall比你,或者飛石唔出聲都已經玩死你
高質post留名

係咪IFMGA Guide 先,受新仔玩真係搵命搏。整個大fall比你,或者飛石唔出聲都已經玩死你

係啦,不過價錢就
可能博chur到你自己知難而退咁囉,我見佢地寫第一日教用冰斧爪 第三日已經係南針or 其他acclaimatize

其實都係因為見到呢d我先考慮唔rope up
喂屌,戴返個頭盔先,你班友唔好見到我地吹水d陣走去膽粗粗試呀,死左還好,甩咁d手手腳腳無謂

到住係一個日日都望都雪山既地方既居民到底有咩感受
諗起你之前高登相展爛尾就想打爆你
見你出post 原諒你
想問你之前冰島單車遊有冇難度?
我指你會推介咩月份咁做
同有咩advice 俾我地
推一推先
應該係連登中最高質既旅遊post
相靚又有深入既分享同知識
我們同行四人,一位嚮導絕不能跟所有人搭上繩組。五人的繩組對所有登山活動都有過大的危險性,特別是講求快速的Alpine攀登技術。五人綁上同一條繩只會在雪地上走得更慢,減低活動能力。一位嚮導最多只能與兩名客人搭上繩組,若果攀爬馬特洪峰這類technical peak的話,法例更規定了一位嚮導只能帶一位客人,所以登山並不是越多人越好。

嚮導N和嚮導F是住在法國小鎮的IFMGA嚮導,IFMGA是全球最權威的登山組織,要考取這個國際資格,需要長時間的訓練和擁有極具豐富的山藝知識。就連住在尼泊爾高山上的雪巴民族也不足25人擁有這項國際資格。要得到這過資格整個程便需要5-10年。嚮導N和嚮導F就分別用了5年和6年時間考取這個牌照。

與嚮導見面後,他們提議我們day1先到附近的冰川訓練使用冰爪,然後day 2到瑞士附近的小山訓練攀爬能力,day3回法國的南針峰測試所有我們學過的東西和體能,day4是在小鎮附近的岩線為day5的攻頂日熱身,而day5就是白朗峰three monts路線的攻頂日。

在day1和day2的訓練日子裡,嚮導們都很認真觀察我們的一舉一動,老實說這兩天的訓練我們都覺得頗為辛苦,因為大家還未適應高山上的空氣,而且我們還沒習慣在小鎮租回來的登山靴,同行的一位朋友更被登山靴刮出了一個傷口。在這些訓練日子裡,嚮導們其實都對我們有很嚴苛的要求,每次登山或者攀爬的時候都要求我們盡量要走得快,零mistake和不要下墜,或許這就是歐洲登山文化的基本要求。

Day 1的冰川訓練

學習冰爪前齒的行進方式

外8字的下山方法

在雨天下訓練不算得是什麼,真正的登山者隨時都準備面對惡劣的天氣。

在中國或是尼泊爾這些國家,嚮導們對很多事情都沒有所謂。不帶頭盔嗎?ok!不懂穿安全帶和冰爪嗎?ok我幫你穿!背不到自己的backpack嗎?ok我幫你找背夫。只要有錢什麼都可以,但對歐洲人來說登山就是國技,他們很認真看待登山,很清楚知道登山是一種極限運動,稍有不慎便會死掉。登山者要誠實的靠自己力量去攀爬大山,不懂穿冰爪?ok我教你一次,下次請自己穿!背包重就不要帶多餘的東西,歐洲是不會有人願意做你的porter。“Real climbers carry their own things.”是他們其中一個登山格言。

Day2在瑞士水霸附近訓練。

這天比較著重攀爬的速度。

練習down climb
諗起你之前高登相展爛尾就想打爆你
見你出post 原諒你
想問你之前冰島單車遊有冇難度?
我指你會推介咩月份咁做
同有咩advice 俾我地

冇爛尾喎,遊記出哂,相展都攪埋
因為天氣問題,其實係冰島踩單車係有d伏,成日落雨,而且d風好L勁。如果真係堅持要踩既,我建議9月頭,一來仲可以camping,第2就係開始有夜晚可以睇到極光。
終於揾返個ISP EMAIL過檔留名!
終於揾返個ISP EMAIL過檔留名!

重行巴打
咦樓主著 La Sportiva???平時行山既話...買呢個牌子OK嗎?
有筒行山鞋買咩牌好,asolo, la sportiva??
咦樓主著 La Sportiva???平時行山既話...買呢個牌子OK嗎?

我着過佢有對elios越野跑鞋黎行山,好輕好靈活,但抓地同保護性一般

其實都係睇你想要咩姐,我個人覺得個牌子唔錯

ok架,係價錢比其他牌子貴小小
有筒行山鞋買咩牌好,asolo, la sportiva??

asolo d boot 平過Lasportiva , 但你話好著同舒適程度 Lasportiva 真係無得輸
樓主,可以俾我save某d相做手機wallpaper嗎?

大景細人果d相好有feel

asolo d boot 平過Lasportiva , 但你話好著同舒適程度 Lasportiva 真係無得輸

香港係咪淨係得沙木尼有???

我地平時攀山個d boot唔同你地行山個d boot。攀山既boot叫mountaineering boot,笨重同厚好多,個底有個位比我地扣冰爪。 La Sportiva做攀山boot好出名。

如果普通行山或者健行既話,我去ebc就著 arcteryx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞