啲(英文)示威標語麻煩用字謹慎一啲 例如唔好用f*ggot呢啲字

265 回覆
507 Like 113 Dislike
何式凝臭閪老姑婆祝你生生世世比封建父權奴役
唔係香港人/ 粗口嘅問題,問題係國際戰線,外國人第一眼淨係會睇到大大個恐同slur,令佢哋將香港示威者同homophobia連結,然後本身抗爭嘅本意都俾人扭曲。

其實侮辱嘅字眼有好多可以選擇,例如asshole, dickhead。

其實呢樣野值得深究
屌班狗/藍絲 係
死gay佬 死肥婆 矮撚 樣衰 毅進仔
代唔代表攻擊埋有呢d特質嘅其他人
我唔係講緊係咪手足的立場,係以普通人邏輯分析女權典型立場係點

女權例牌搭撐lgbt(唔理係咪on9都係例牌出現),就算癲到何小姐都係咁的立場,我係話緊呢樣野清晰

該紅字user瘋狂repeat自己乜9新時代女性+覺得f乜乜無問題又屌9曬話佢的人都係父權分子,呢種發言除咗周圍樹敵就無任何用處
Ok sor
樓上嗰個應該係玩膠
如果你用平常社會運作良好嘅情景下講
侮辱人咁就梗係一啲正當性都無
正如 只係單睇抗爭者犯法 堵路 破壞 都無無正當性
但無理深究行為嘅動機 背後情景作判斷
近期好興講 叫做去脈絡化 decontentualisation
不割 咪撚理何式凝依d左膠啦
當事人用呢隻字嘅情景
唔係用作侮辱男同性戀

我亦都唔認同隻字點解釋
係只由gay community決定

即然你都認同佢係用隻字鬧鄧炳強
咁佢嘅惡意 只係對鄧炳強 而唔係對同性戀者
無惡意係講緊對同性戀者無惡意
當事人鬧鄧炳強 固然對鄧炳強有惡意

用你個比喻講
即係當事人只屌鄧炳強老母 而唔係周街路人
但係其他路人聽到就以為當事人屌晒所有路人老母
佢只係用隻字鬧人 而唔係用嚟傳播恐同思想
除非當事人解釋返佢的確真係想順便鬧埋同性戀者
港女
下次唔準講支那人?
我亦都唔係叫人 之後每次都要用呢隻字鬧人
而係指出有啲人過份解讀

就算有人講屌你老母 只要佢過份解讀
其他為人母親都可以覺得自己受傷害
甚至作為女性 都可以受傷害

而如果尊重他人 當然唔好再用
但係大家點解要咁易受傷害?
明明所針對嘅根本唔係自己
人唔應該咁易受傷害
Faggot唔一定係鬧gay佬,同nigga唔同
唔完美,要改善

唔割
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞