啲(英文)示威標語麻煩用字謹慎一啲 例如唔好用f*ggot呢啲字

265 回覆
507 Like 113 Dislike
尋日睇直播我已經心諗:「仆街啦,要點拆。」
呢位手足明明中文嗰邊寫得好好,點知一擰轉面英文嗰邊就...
各位要明白西方有啲字真係唔可以公眾場合用。
叫佢地做commies好啲
應該係話唔會用「屎忽鬼」嚟鬧PK鄧,因為我哋知道係歧視同性戀者。
用錯字去鬧鄧PK而道歉?不了
有人話咁係左膠
on9... pepe 夠原本唔係呢個意思啦
but what if he is really a faggot?
香港人嘅精神潔癖就黎去到一個病態嘅地步,連講句粗口都打冷震
retarded>>>>>>>>>>>>>>>>>nigga>faggot
take it easy la
啱呀係道德潔癖呀
因為twitter嘅美國人多數都係左膠囉
打得國際戰線 就係要執着呢啲
簡單啲講,就是次事件
英文用字難登大雅之堂
輕則比人out focus 重則比人扣帽子
有啲英文字真係唔好亂用
就算想侮辱鄧炳強都要尊重返特定群組
正如唔會用n word鬧譚德塞
你落去同佢講lo冷氣軍師 人地起碼肯出來 柒頭
個問題係 成件事嘅目的係向全世界宣傳 點可能唔注意用字
知唔知文字既殺傷力幾大
根本警暴同錯字一樣咁重要 一樣需要我地關注
Faggot鍾雅倫
咁樓主有禮貌地提醒有咩問題?

大家想做文宣就係想其他人支持,咁用字當然要考慮受眾,呢啲野唔係自high 就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞