啲(英文)示威標語麻煩用字謹慎一啲 例如唔好用f*ggot呢啲字

265 回覆
507 Like 113 Dislike
唔完美可改善
如果講行為正當性
咁用homophobic slur侮辱人嘅正當性何來
邊個定義?你?
呢啲「我無惡意㗎」嘅回應真係好常見

即係唔通我周街同人講「屌你老母」
然後被人指責嘅時候就話「其實我心裡面係say緊hi㗎咋」咁樣咩
語言意義來自社群用法是常識吧
爸打你唔好浪費時間打
D point幾岩都好佢地只會覆咩風向,左膠呢D野,好難討論
ttps://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B7%A6%E6%B4%BE

保護小眾,追求平等都唔叫左
其實你係咪好驚俾人叫左?
其實唔膠的話左唔一定係負面㗎喎
Twitter not tweeter
同飲食節目D主持一樣,淨係講咩好有口感,乜撚野係口感頂
你睇佢係咁強調自己係乜乜新時代女性玩膠就知道咩料啦我就從來未見過女仔講野仲娘過我阿媽喇

通常女權係會同lgbt行得埋,好少會攻擊(何小姐係激進同on9不過佢立場都係清晰)

果個女仔呢鋪真係衰咗架喇,寫英文文宣要顧及英文觀眾感受根本係常識啦,不過好在係普通市民應該好快會被遺忘

我覺得外國人會明白可能係2nd language問題,但以後真係要注意下啦

唔識真係寧願淨係寫中文,大把手足幫手翻譯啦
根本冇人針對過舉牌者女性嘅身份玩膠都玩得柒過人,你個username都幾貼切
何大媽唔撚係同路人黎
其實外國人眼中女仔用就OK架啦
男仔用就係恐同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞