啲(英文)示威標語麻煩用字謹慎一啲 例如唔好用f*ggot呢啲字

265 回覆
507 Like 113 Dislike
事實係左
只係你唔敢得罪外國左膠啫
冇人攻擊個女仔,係攻擊佢嘅用詞
學子華話,向你解釋就鄙視你,問你攞貼士就打劫你
重點用字係咪帶有惡意同針對嘅對象
總係要對號入座

如果果同性戀者proud of 自己身份
人地講乜都唔會傷害到人
例如你鬧一個高大靚仔 死高佬 死靚仔
字眼嘅內容本身唔會hurt到人
Hurt到人嘅係惡意

一個人帶住惡意 無論佢用咩字眼都係hurt到人
只係啲人習慣帶住惡意講某啲字眼
大眾就誤以為係字眼hurt人
例如曾幾何時homosexual係被認為係唔好嘅字眼
所以有人就轉用gay
例家連話人係gay佬都hurt人
就被迫轉返用同性戀者(homosexual)
思維一直唔變 劃個保護圈企喺入面 唔真正面對問題
唔真係proud of自己嘅身份 人地用咩字
都係打碎到某啲人嘅玻璃心

明顯當事人就唔係惡意針對同性戀者
就連都未有同性戀者出聲
就已經有代言人爭住出聲
真正proud of 自己嘅gay佬先唔會咁玻璃心
唔使人地劃個圈 保護自己嘅心靈
外國係咁架啦 左膠思想
其實如果打國際戰線就要小心d字眼
你睇d人唔肯講 Chinese Virus但肯講 CCP Virus 就明
如果佢係男性既話,我深信唔會有人捉佢出來批鬥囉
講到底就係你地呢班父權主義既惡魔唔希望我地新時代女性有自己自由既思想,你地只係想我地女性永遠屬於你地男性既附屬品
所以先一直打壓我地新時代女性既用字譴詞,以作對我地既打壓
你地唔係真係覺得我地睇唔穿你地呀?

樓主應該同何式凝一樣 SJW for the win!

我除咗呢個反應之外諗唔到可以覆咩
連登有風向吹內鬥
想洗走沉晚d血腥事件討論
faggot通常形容french同gay guy係侮辱的字眼
鬧人最忌唔中point 除非pk鄧係gay 或者廣泛認知佢係 否則人哋get唔到你鬧乜
你係何式凝?
就咁motherfucker都得啦係咪咁難
有個感歎號係咪威啲!
咪亂用字啦 啲死基佬同力架好撚敏感架
我講嘅係本身行為嘅正當性

你講嘅係策略問題 你可以基於策略
如果你想拉攏嘅人話勇武手足嘅行為有問題
你係可以切割 話手足嘅行為都係有問題

但係人地發揮影響力 影響你
你都可以發揮影響力影響他人
而唔係為咗得到他人支持 由他人完全支配你
如果係咁 都最後香港光復改革
都只係支配你嘅人嘅香港 而唔係你嘅香港
果然人如其名
請問點左?
即係提醒下啲人唔好開地圖炮打埋性小眾
咁就叫做左?
就係
動機意向只係一部分
字詞嘅意思最重要係取決於社群點樣理解佢

重點係呢隻字確實響使用嘅脈絡上
就係用黎侮辱男同志
點樣reclaim係gay community自己嘅事
亦都唔係你我可以代言

何況依家個女仔係用f*ggot黎鬧鄧炳強
話無惡意就奇

講到玻璃心
點夠樓上某啲開口埋口屌左膠嘅人黎
乜嘢風向
關呢個post乜嘢事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞