啲(英文)示威標語麻煩用字謹慎一啲 例如唔好用f*ggot呢啲字

265 回覆
507 Like 113 Dislike
鬧得準確既無人會屌
如果pk鄧係出櫃男同志既話咪可以用
好似你一個西女人鬧8婆唔係鬧全部女人咁

依個case串唔到、唔好笑
又燒埋lgbt同路人 影響形象
百害而無一利
咁寫係on9
唔做好過做
提下就乜都話係左膠/潔癖/其他野更重要所以唔駛理
低質到
其實左膠同左翼有分別
今次叫佢唔好咁寫係左翼而唔係左膠
唔識分出嚟亂講嘢真係
單純唔用homophobic slur
真係唔算啲乜
正如你唔會無啦啦屌人老母一樣
基本禮貌
問題係隻字係針對緊一個demographic
即係港燦就係對香港人呢個身分嘅貶低

所以勉強要比喻
係對住鄧炳強講屌曬全世界女人臭西
點解咁易受傷害?

呢種易受冒犯嘅邏輯 亦同時係反同性戀者睇到
就係因為見到啲野令自己不安 受冒犯
覺得可以合理禁止他人某啲行為
例如 見到同性戀者拖手仔咁

我認為人見到某啲事 自然覺得不安係合理
但如果因為自己不安 就規範他人
咁就要社會各方面都要應用呢種邏輯
只要任何事都冒犯到人就 就要禁止
而唔係領域冒犯人可以接受
而另一領域冒犯到人但唔可以接受嘅雙重標準

所以我選擇容許冒犯 而令各方面都有更多自由
而唔係不容冒犯 社會大部份行為因而受規管
又或者好多時只係某方面嘅特權人士不容冒犯
我都係諗起呢集

不完善可改善
多謝手足提醒
亦多謝女手足出嚟支持和你sing加屌柒pk 鄧
但係如果本身唔係認為呢啲特質有問題
咁點解又要用呢啲特質黎攻擊其他人

用得呢啲詞
就係知道社會用貶抑嘅目光看待呢啲特質(即使你本人唔係咁睇呢啲demographics)
所以用呢啲字,係借勢去羞辱其他人
借助社會上已有嘅(歧視)文化去羞辱人
其實我唔明
點解一開始將張相post出去嘅人(HKFP,Demosisto嗰啲)點解唔遮咗隻字先post
如果真係要比喻
個比喻應該係屌還屌唔好開地圖炮屌曬全世界人嘅老母

屌人老母係針對某位特定老母黎屌
但係f*ggot呢隻字唔係針對某個人,而係針對某個人群嘅特質(例如性取向)
佢做咩唔戴口罩
我估應該係針對肛交嘅污名化?
因為肛交過去通常聯繫到男同性戀
所以間接侮辱緊男同志?
就係考慮完脈絡
都係唔明點解要用f*ggot
響商場唱歌嗌口號掛banner,針對鄧炳強辱罵,點解就要f*ggot
因為你decontextualize左「冒犯」忽略左背後嘅權力結構
同性戀者之所以會畀“f*ggot”呢隻字冒犯

唔僅僅係因為佢哋畀人鬧
而係“f*ggot”呢隻字係針對佢地(男)同性戀呢樣個人特質黎鬧
背後反映嘅過去到依家依然延續嘅同性戀者嘅壓迫
講緊同性戀去到今日出櫃
都可能面對畀人杯、被屋企人經濟封鎖 / 踢出家門等反撲
(相反直嘅就唔會。家人最多反對你太早拍拖,唔會反對你同異性拍拖㗎嘛)

所以“f*ggot”之所以令同性戀者感到冒犯
唔僅僅係對個人嘅侮辱
而係因為呢隻字延續左社會上壓迫某社群嘅文化

即係例如狗鬧人係曱甴
問題唔僅僅在於侮辱
而係呢隻字係一種表面現象,背後反映左一連串政權壓迫人嘅歷史

所以與其話同志係特權人士唔可以冒犯
倒不如話用“f*ggot”鬧人嘅人係活在特權中而不自知
無錯
推 打入國際戰線 需要國際視野 一齊進步
Fucking chinese
唔好俾人煲大,推多啲其他嘢好過
有更多嘢值得我哋關心
https://www.thestandnews.com/lgbtq/罵警察-faggot-不是很好的反擊嗎/?fbclid=IwAR0jq5ixdTF9YhTtQwiJzeyNdG3mgIRHvNVe5fhjCaN3nxvWqE-vN-aK9EM

想知SJW樓主點睇,係咪mention 嘅群體入面有一個人被冒犯就唔用得,咁任何稱謂最後都唔用得,因為用得耐遲早有人覺得被冒犯。

Being offended does not mean you are right.
push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞