央行宣布,数字货币不能兑换黄金,党内高官纷纷卖房套现,全国二手房交易量暴增,卖房出国的最后机会,错过了你会一无所有!

204 回覆
549 Like 15 Dislike
成個中國啲人都唔洗買嘢?中國以後所有物品實施配給制?北韓同古巴都無咁癲,講之前用下腦諗下啦。
唔俾買嘢實行數字貨幣嚟做咩?

我假設你有10000蚊電子貨幣。你用10000蚊電子貨幣聘請一個中國女人做雞,女人拎個閪出嚟俾鬼佬屌,然後鬼佬將啲美元俾個女人再俾返你。
咁咪成功用個閪嚟走資囉。
支那狗用哂電子錢,唔會支爆啦
又贏
雖然冇講明唔買得
但你覺得佢會比你買好多咩
支共冇話出區塊鏈,支共係話出電子貨幣
你話中國嗰隻係blockchain, 但其實唔係
佢洗乜完全唔比你買
一個月限你50000夠未?
銀聯卡響香港買保險都唔得
出境只可以帶2萬cash
有乜唔得
2014年之前 係會成正比
佢好似係覺得人仔本身同黃金掛勾
然後因為中共話dc唔同黃金掛勾跟住有一連串論述

但其實依家人仔都係無同黃金掛勾
"兌黃金"呢種金本位o既講法係方根本唔存在
你只有買賣黃金而無一個法定兌換價

紙幣會暫時保留作外匯橋樑係肯定
至少一段時間內你拎住個電話去外地找換店係無法做現金兌換的

但dc係咪會收緊規管點收緊都無從稽考
只能夠話技術上dc比紙幣可以做到更多嘢更易操控同監察

不過講到尾 dc與否根本唔重要
喺大陸有本身走資嘅人就一定會走
無能力走嘅睇完條片都係繼續瞓
21世紀糧票
佢洗乜100%取代現金
當全國人人都有個數碼銀包既時候
佢先限制5000元以上交易
必需使用數碼人仔
跟住隔左無耐
公安發現超高仿假人仔
國家決定人仔轉新版
舊版響某日失效
由於印唔切
限期前每人可以只換十萬新鈔
其餘必須去銀行換數碼人仔
現在係幾個市有試點,只能坐高鐵,要買其他嘢要等幾年喇
仲有
香港係叫"數碼貨幣"
香港譯 digital 唔係譯做 "數字"
支那黑客轉左做洛克人
現似點數咭,入真錢買數字
奶共親戚剛續左幾十萬人仔定期
現有幾個市送5O蚊高鐵車費作試點(疫情補助)
明白以前外匯卷年代,
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E9%93%B6%E8%A1%8C%E5%A4%96%E6%B1%87%E5%85%91%E6%8D%A2%E5%88%B8

就會明白中共依家係食人民外匯而推出數字貨幣.

依家應該七八成以上內地人都用電子錢包,好少用實體貨幣.
如果話減少人用實體貨幣. 根本無需要.
係好明顯有其他目的.

又係簡單易明解說=>
人民幣=>國外自由流通(變外匯卷)
數字貨幣=>不能或有限制地對換外匯,
之後中共可能立法必須用數字貨幣出糧.
內地零售必須用數字貨幣交易.

目的將人民外匯資金收歸國有.
咁electronic money 同digital currency 又係兩樣嘢嚟嘅
無論係性質或者使用方式都唔同
買高價值貨物全部要申報
每月限額,問你點走
當然可以有黑市,但呢類電子錢,監控更容易,黑市交易都唔易
唔洗你申報
交易超過1000一定要用數碼人仔
你買左隻10萬勞
黨都知道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞