央行宣布,数字货币不能兑换黄金,党内高官纷纷卖房套现,全国二手房交易量暴增,卖房出国的最后机会,错过了你会一无所有!

204 回覆
549 Like 15 Dislike
Bitcoin 國家化?
唔係太信。
環保
殘體字
老共想學bitcoin

但係又違反bitcoin發明嘅原意
數碼糧票
【戰略】撳美金現金係最低成本嘅革命手段,成功嘅話無需攬炒,得中共自炒。
https://lih.kg/1439205
分布式中央集權
咁以後佢地點換到美金做生意 定要其他人收佢啲錢

迫人用冥幣結算
你慌香港班商家唔會配合咩
個人認為做唔到
現在bitcoin最大問題係安全和環保、仲有一定要數碼化。
如果由國家搞,可以解決到安全和環保問題,但仍解決唔到現金問題。
區塊鏈貨幣最大缺點係:做唔到現金化。

但區塊鏈最有用的,就係錢不能隨便話印就印,即係就算面臨經濟金融危機,政府唔可以隨便print money救市,如果區塊鏈貨幣搞得成,就會令cash is the king of the king 變成現實。樓市好快玩完。
結匯制度
一世窮人
Bitcoin原意其中之一,想取替央行唔係重點,重點就係要令現金保值。中共blockchain化如果成功一樣得。
都可以咁講。
區塊鏈最有用的,就係錢不能隨便話印就印,即係就算面臨重大經濟金融危機,政府唔可以隨便print money救市。
如果區塊鏈貨幣搞得成,就會令cash is the king of the king 變成現實。
樓市,股市都好快玩完。
投資不再是投資,而係真係賭錢。
即係好似online game咁?
買賣係用game幣
你可以用真錢買game幣或者item,但game幣就唔可以喺現實世界當錢用
所以香港消費市道,鋪租唔可能唔跌,支共唔比人出國駛錢流失外滙,長遠世界各國支那人爆買既現象將會消失
我覺得官方未必會白字黑字講清楚
但用電子貨幣就係監控刁民
冥通本身已經走唔到資
用埋電子冥通你班撚樣一夜戶口歸零啦
No
Online game的錢,developer and admin可以改code增加貨幣供應。
Bitcoin和blockchain based cryptocurrencies 厲害的地方係,連top admin and main developer 都唔可以增加貨弊供應。
Off topic,我哋講時可以用番數貨幣
支:數字
台:數位
港澳:數碼
不是。
Online game的錢,developer and admin可以改code增加貨幣供應,仲有game的database唔會公開。
Bitcoin 厲害的地方係,連top admin and main developer 都唔可以增加貨幣供應,整個program 和database都係完全公開、開源的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞