央行宣布,数字货币不能兑换黄金,党内高官纷纷卖房套现,全国二手房交易量暴增,卖房出国的最后机会,错过了你会一无所有!

204 回覆
549 Like 15 Dislike
死左都叫一筆勾消
華西村係你走你仲要欠佢錢
仲慘過死
未來中國人應該都係咁

華西村民只能在華西村工作,每天除了上班,還得天天晚上開會洗腦。如果誰想做點小生意,那怕開個小賣部也是不允許的,你要這樣做,那就把你一腳踢出華西村。有人說,那就離開華西村吧,這樣獨裁的地方有什麼意思?然而,別人是無法想像的,你想離開華西村也不是容易的,首先必須給你算一筆賬,算下來沒有哪一個不虧村裡幾十萬,在過去,幾十萬那是天文數字。這筆賬是如何算出來的,只有他知道。這樣你還走得了嗎?
連登仔真係蠢
午餐肉只係例子,估唔到有人會問走100萬要帶幾多午餐肉。真係走資就唔係靠午餐肉啦。
好高科技,中國堀起,超越美國
做中國人,用數字貨幣

我想問吓美元背後有咩抵押品。
一種貨幣值唔值錢要睇有冇抵押品根本係wrong concept
佢唔俾你買野
咁你點走呀?
係你蠢,唔了解中國人
原則上係
不過一改,所有黨員都知你改左咁解
都唔可以保證integrity
但肯定比傳統好咁解。
因為傳統技術話改就改,神不知鬼不覺。
Blockchain一改就通晒天。
整電子貨幣一定有原因,但唔代表連登仔諗嘅陰謀論就係正確。
金本位?
唔係
fake news嘅
信嘅連登仔智商同藍絲廢老差唔多
好先進 電子時代
所以話,中國堀起,成為世界一哥,中國人站起來

就算以前行強制結匯制度,都唔代表人民幣發行量同外匯儲備掛鉤wor 。
中國個digital currency 係blockchain? source?
係,不過比傳統好咁解。
傳統icbc, bank of china, wechat pay, alipay,
黨話要在習account加十億就加十億。
但blockchain就唔可以咁亂黎
仲非習想全黨都知佢咁做。
「可以取代現金」同「100%取代現金」唔同呀。
例如而家有beyond meat,用植物可以取代到牛肉,但唔代表人類以後唔食肉類呀。
連登仔就係將前者當咗做後者呀。
中國個digital currency 係blockchain? source?
唔係
根據我理解

本身要印一張編號為AB123456789嘅100人民幣經過央行銀行放出市場

變咗數字貨幣之後
經過同樣程序某人嘅區塊鏈電子錢包就會有張AB123456789人民幣 每張都有獨立號碼

----------------

呢個系統由央行管理
全地球任何人想用人民幣交易都唔再需要銀行支付寶又或者一張張現金
而係經過佢個平台用個串號碼代表嘅人民幣交易

目的係繞過swift將人民幣變成世界流通貨幣
https://www.voacantonese.com/a/china-to-test-its-digital-currency-20200427/5393844.html

賓夕法尼亞沃頓商學院(Wharton School of Business) 教授凱文·沃巴赫(Kevin Webach) 對美國之音說,從這個意義上來看,中國的數字貨幣使用了部分區塊鏈科技,然而它不能被稱為一種虛擬貨幣。
沃巴赫教授說:“這種數字貨幣將使用區塊鏈的部分安全技術, 然而由於這並不是像比特幣這樣使用無許可的區塊鏈進行供應,而是由中央銀行進行統一發行管控,它最多只能說是受到了虛擬貨幣的啟發”。
德政
我話比現在好,但冇話佢係好野。
現在,當然係指現在的中國(唔係現在的美國)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞