古代教育係咪就嚟收皮

624 回覆
630 Like 8 Dislike
學校冇教咩.....
唔理數又好乜都好,做MC首先剔除唔可能嘅答案是常識吧
記得中五嗰陣考maths做晒都仲有好多時間發佝瞀
燈塔而家一家獨大
指南針大學
唔係咁簡單
做數學MC通常可以rule out一個/兩個answer
但最後邊個先正確 都係要靠計出黎

但佢啲Skill可以揾到堆好strict既條件
基本上得答案先會fulfil到
所以直接揀到答案 計都唔洗計

仲有假設平時無補過習 可以憑理解推測到5%題型既答案
但補完習佢會有另一套方法 令額外5%都可以直接揾到

仲未計學校有啲老師鳩教 (雖然已經係band 1 頭)
而Dick Hui解釋concept真係唔錯

利申 6年前既事了
周勤才退左休好耐
嗰班人本身中文底已經好好
好多人睇到yylam每年100個5**
但係睇唔到佢每年10000個人生5**
倖存者偏差
以前中學補現代 英文係PChan 中文係蕭源
連我家姐個年代都係補PChan
呢幾年英文PChan過咗檔 中文蕭源又畀人拉咗
畢業後又發現之前補嗰間分店又執咗
就覺得現代差唔多變古代了
呢條友好撚臭寸 上過佢一堂試堂剩係識寸柒柒 試完堂唔撚柒補佢 最尾dse英文straight 5**
以前ce+al成10萬日校考生仲要f4-f7 total 4form成40萬人
加上兩邊repeat又一堆甚至去埋佢地日校

而家dse得5萬考生仲要得3年total得15萬人
個market都爭成2-3倍
band2 band3班老師9成都廢既
試過al去左間band3讀
個econ老師可以用返佢自己30年前考al既方法去教
屌你成個syllabus都改左唔知幾撚多次佢教d野根本就係錯甚至已經10鳩幾20年冇考過

然後同一間中學教account個個又係廢既教完到f7考mock我都可以得20幾30分連cost accounting都唔撚知做緊乜
有fd中途頂唔順出去補習study leave我拎左佢d notes黎溫左兩個月最後考左個b返黎
Calvin sun唔係自己開學校咩,點解係現代
俾老廉查緊
轉行做youtuber
Vivian Lee
佢之前單野判咗未
合作夥伴姐
好似係,細細粒
有冇人補過daniel yu econ
當年靠佢入u
現代教育導師轟新高層管理不善 疑藉濫發警告信拒付代通知金
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200502&s=6996647&a=60893437
原來仲有新聞
果個咩龍小菌呢
ken sir唔知而家點
岩岩望下網頁原來calvin sun 都加盟左
現代 —> 古代
當然啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞