古代教育係咪就嚟收皮

624 回覆
630 Like 8 Dislike
好同意你啲人話補習冇用又唔諗吓自己有冇付出過真係坐喺度幾堂就會考得好咩
DSE 真係收左好多補習佬皮
1. 選修科目少左好L多
之前CE個個讀7科8科, 有大把人讀唔掂要去補
之前d人就算底子好,中英數勁,phy, chem, bio, econ都總有一兩科讀唔掂要去補
依家得兩科選修, 好多人走去讀埋d咩濕9旅遊, 電腦, 洗L補咩

2. 制度改變兩考變一考
以前CE, AL有唔同目標, CE果時大把band3, mk妹:想升中六去補
band1既就算升到中六都去補想原校升, 仲有好多名校生想拔尖入大學,9A, 10A都去補
依家dse已經篩走左d入唔到大學既mk唔去補, 得返d中庸既學生補

3. DSE難度大減
以前AL真係cls, 仲難過大學考試, 大學畢業生都唔識做
日校老師大部分教學知識都係有限, 教學資源又唔夠, 根本唔夠料教, 仲未計有一班係教得垃圾
大部分中六學生科AL都一定要補, 真係得ken chan, kkwong, Simon chiang呢d先夠料教
依家dse大學生教一定有5以上, 好多人靠自己靠學校都搞得掂, 駛L補咩

5. 考試內容,制度改變
以前AL著重d選修科成績, 依家玩中英數通
好多選修科補習佬都人數大減, 反而中文, 通識呢d就出左黎
但中文同以前CE, AL玩法好唔同, 好多舊一輩既中文補習佬都收左皮, 好似周勤才呢d, 以前係CE著重作文, 貼題, 去DSE好多都收左皮
同埋中文,通識呢d好少人會regular咁補, 多數intensive, 補習社賺少好多
我記得電腦都有開補習有名師
我就呆左心諗要補架咩?條友係白痴黎?
我想講我讀到U都係靠古代
學校學到既野少過10%
出去補古代一聽就明,返到屋企當然死讀爛讀佢d notes
有冇人記得K Oten??? 而家產都破埋
係呀
如果唔係為tips
點會補中文

當日古代個個明星咁
我讀理科都識 frenda so, linda lau, daniel yu

當年燈塔得伍英文有d外氣
kkwong係大學走出嚟教書嘅原因係大學唔比佢係lecture講咸濕笑話
Antonia好正
好想同antonia做愛
仔都生埋啦
睇左ig
都仲好正
好想同佢做愛
同miss做愛係每個男人既心願
antonia 4張未
我以前FF過如果DSE有得考廚藝會唔會請Gordon Ramsay加盟
Vivian lee 都好正冇人識
好想同俾antonia罰留堂
之後2個人
好事呀Titus 咁有心
支持dick hui
所以咪話當年邊會有人估到改制兩個試變1個試
以前D人補開就一補補4年
而家長補極都係2年貨仔
其實幾年前Sam chai 條女 ingrid Wong 已經同古代反左面
果時都feel到古代有野
佢本身post曬facebook 後尾del左
從來唔入流
唔係免費搵鬼睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞