古代教育係咪就嚟收皮

624 回覆
630 Like 8 Dislike
入定1775
燈塔唔入流嘅年代都好遠啦
起碼頭起碼七八年
得返一間?
以前補完一個 出門口再排隊補第二個
唔係點解K Kwong條垃圾要出黎sell口罩
對古代從來冇好感
以前補過嘥文蔣,乞人憎
抵呀做陰質野多

同唔知邊間公司合作
水班學生補佢IELTS 課程

貴到飛起
口講保證乜乜乜
但暗規多到佢
以前補samchai銅鑼灣分校中間個6間房都坐滿
pchan同costa係坐滿全層
而家得返燈塔啲垃圾補真係擔心dse嘅考生
你收收皮先好冇?
人地都搵夠就退休
出黎回饋社會都唔得?
有個笑話叫補習天王回饋社會

幾戇尻先會相信一個靠係學店賣考試貼士起家嘅人會有道德情操
https://www.youtube.com/watch?v=7w4KfUuXulo&t=68s
前古代中文教師踢爆古代拖糧
Kris Lau 補習團隊由始至終不能收新插班自修生的原因:

誰不知道有教無類?但我只是一個微小的人,不是神。
微小如我,又怎能救贖中毒極深、冥頑不靈的人呢?

錯過我的第一次機會
每年 7 月放榜,我們都會有自己友狀元,5** 及 5* 的學生影相和獎學金派發。我教出全港末代高考第一名 6A1B,第一屆DSE 最高 5** 率,你對於補習沒有做過research,沒有認識我,是你錯過我的第一次機會。

錯過我的第二次機會
學生補習為求學業進步,假設中四、五 7/8 月開始補暑期課程,到開學 9/10 月,你對DSE ENG 考試應該有不錯的認識和進步。同學之中總有突飛猛進的(通常是我學生),你不會打聽嗎?

錯過我的第三次機會
到了 11/12 月,學校有形形式式的考試,你補了幾個月英文習都沒有進步,完全沒有機動性地坐以待斃,沒有想過轉 ENG 補習老師嗎?

錯過我的第四次機會
過了新年,到了 1/2 月,校內又有形形式式的考試和MOCK,你的成績仍然沒有進步,現代有大量的Intensive 推廣,你居然沒有聽過Kris Lau 最高5** 率的名字,不知中了什麼毒,你選擇繼續,不轉英文補習老師。

錯過我的第五次機會
校內MOCK 成績公布,我的學生通常名列前茅,現代有TIPS Class 的大型宣傳,這個時間我收了大量的新學生,但又不知你中了什麼毒,你選擇繼續中毒,不轉英文補習老師。

錯過我的第六次機會
終於到了 3/4 月,真正的DSE 考試來了。Paper 1、2、3 我的學生在試場殺過片甲不留,他們在我Facebook 洗版,他們大部分是Band 1 學校的學生或Band 2 的三甲學生。他們大部分用自己真的Facebook account 在我的Facebook Wall 上留言,你可以隨意click 一 click 留言者Facebook 的背景,你就知道全部堅料。你選擇繼續中毒,不轉英文補習老師。

錯過我的第七次機會
Facebook 世界中,我有最多Band 1 學生清晰指出我如何TIP 中。而作為老師的我,根本不需多講說話,因為 7 月放榜,我蟬聯最高 5** 率會告訴你一切!Paper 1、2、3 考得不好,還有Speaking Paper 4,你可有選擇報我的 Paper 4 Speaking?你選擇繼續中毒,不轉英文補習老師。

已經沒有機會
由 5 月頭去到 5 月中,DSE 考英文 Paper 4 Speaking 如火如荼,我又是Facebook 世界中得到最多學界猛人誠實地用自己Facebook account 清晰地說明如何用我Speaking 技巧打贏所有對手的詳盡紀錄,有些還由Paper 1 開始講到Paper 4 打贏所有對手的詳盡紀錄,我所教過的強勁 paper 1-4 技巧

之前仲迫走ingrid
其實K Kwong唔係靠賣考試貼士,而係真係教得好。
上市公司都可以收皮架
佢應該只係顯示暫未停業嘅分校地址
其他分校未執,只不過係因為疫情而唔開門
乜老師都冇啦
其實去啲補習社到底有咩用?
香港啲考試講到底都只係鬥操past paper啫
操past paper自己操都得啦
佢哋可以教到啲咩係你學校學唔到past paper又冇嘅?

利申:冇去過,純粹好奇
燈塔LS都唔差嘅...
呢個終極廢閪

上堂吹水多過講書

notes要自己抄 範文我學校都大把啦 使你印
會唔會有補習佬叫McDonald
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞