精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
大佬恒大出黎都話讀商咁計
你就可以咁講
入精算個班人 係咪中學個陣數學就超勁玩奧數,數學比賽,正常人靠操數入u 讀唔讀得黎?
我只係對比專業牌照 (醫師 vs 精算師)
識人會考 maths A, a math A,自修pure maths A埋,加上會考同高考phy chem bio A哂。 佢都沒入精算,入hku mbbs ,而家做緊外科醫生。 做醫生不代表數底差,同埋沒join奧數
食得咸魚抵得渴,做醫生有錢途,100 percent就業。
未來醫科生畢業人數愈來愈多,加上專科位有限,不是每個都做到專科醫生. 不過HA做到consultant 級 ,200k一個月都好和味,仲未計將來公務員跳point, 加人工,將來醫生Mo起薪可能都10皮野一個月。
私家醫生出名都好賺,月球星球人。 但不出名既醫生人工跟在HA打工,扣埋自費租金,人工差不多,work life balance
對。

香港醫護唯一的潛在風險係政府准許輸入外勞。

香港成個公務員體系薪金都被嚴重高估(當中包括醫護),即使唔搵大陸黎比,搵類似經濟體如新加坡,香港的薪金都要比新加坡的高30%或以上

而精算就冇呢方面的問題,藗金已被壓得很低。去外國打工人工好大機會比香港打工高
所以要一國一制之前好買樓上岸
入行難度 好唔同
但Data Science入場卷好似係Master

同埋我諗緊前景係點,Data Science而家係咪只係食正熱潮,會唔會熱潮減退又另一回事,專又好似唔係專

而且IT/Data嘅野係咁變,要跟得貼,精算好似冇咩大變,除左regulation嗰D?

精算拎到FSA後,仲有冇咩試要持續考?

同埋人工/職位嘅阻力位,IT/Data同精算差幾遠?IT似乎容易中年失業
我唔係指醫生等於數底差, 我係純粹想問係咪要中學數學好勁玩埋奧數, 上到大學先handle 到精算d 數,平凡人靠操數讀唔讀得店精算d數
其實應該至少數學有A or 5 星以上先得,數底差好難在精算系生存
比較緊公開考試的狀元,
因選取不同專科出路的不同

狀元基本上讀乜科都會入到行
High tech industry 嘅 software engineer / finance / data scientist e.g. LinkedIn Facebook NVIDIA Oracle 之類
我有好多同事轉data science 都好似幾易轉 因為有少少似
千其唔好讀actuarial嘅master
Actuarial 嘅master無咩好學 你做actuarial intern好過
我地請人見到啲candidate有actuarial master會覺得個條友係唔想畢業是但揾啲野讀
唔係真事啊 我都係想快d qualify 姐
精算師黎講
毒撚既比例都唔算好多
而且SENIOR 要成日同D SALES 開會
個樣唔醒D都唔得
識人就白紙一張都入到
唔識人就考曬都入唔到
巴打做咗幾年?專科醫生嗎
年薪3.6m//4.8m喇都好高
老細一個月都3m
覺得自己是零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞