精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
點解依家啲尖子唔會再揀精算?
DSE個收生分數每年都係到跌
HKU 19年median 跌到去25分
真係差左咁多咩?

不過聽講fg都有20k
做三四年考完牌都有成50k
有十年八年經驗仲聽講起碼1m年薪
其實都好似已經好過大部分專業啦

有冇精算師出黎分析下
前景係唔係真係咁差?
難唔難升到去director個啲位?
SM/Director大概幾錢人工?
1. 人工:三大BBQ 去做Audit都有呢個數
2. Audit CPA passing rate 冇精算牌咁低
但價值同出路唔會差過佢

結論: 淨計前景連Audit都好過佢 叻仔根本唔洗讚呢科

延伸:
想用數底搵錢 -> Quantitative Finance 做trader
鐘情數學 -> 讀翻真。數學/經濟學

所以精算根本冇咩edge
不服來辯
唔知audit個景如何
有冇真精算師講下前景係咪真係唔掂
但始終有保險就要有精算師
香港既保險行業都一路擴張緊
同埋啲試出到咁難唔會冇原因
精算師既價值同能力應該都不下於audit?
事實係咪香港既精算師underpaid
感覺好神秘 到底普通一個精算師值幾錢
當年同班有兩個數神AL3a以為精算好有前途入左 而家後悔到屌曬鬼
其他3a同學揀左medic 而家睇返根本地位前途錢途都冇得比
利申 數廢 揀左醫 贏左
精算師正正就係能力要求好高
要考成十個牌 但係又唔係真係咁搵錢

Total Comp 去到1m 十年會有
但行頭太窄一般只係保險業要人
真係咁好數口 要搵錢 點都去盤房做落盤手
1m Total Compensation 好多金融工唔洗10年都有
下?講到actuary 同audit 同grade 係咩玩法?

一般精算仔(未考齊牌)做幾年都有幾雞野,齊牌精算師最低grade 都associate director (80k+)

Audit big4考完CPA 有5 雞?你係咪玩野?

仲未計做得高級啲既appointed actuary,你望清楚啲保險公司/banca head, 十居其九都係精算出身,audit 算老幾?
師兄可唔可以講下齊牌用幾耐?
自己睇法姐 唔係話踏邊行 我亦唔係做呢兩個行業

精算齊牌洗唔洗5-8年?
我自己用Audit黎Benchmark
係因為好多普通三大grad都做到Big4
而Big4 Graduate 8年要到Senior Manager亦唔難
80k+ 我覺得會有

當然上面講係一般員工 唔係講緊高層 高層就行行出狀元
如果講高層Big 4 去到Listed Co CFO / IB treasury or Internal Audit / Big 4 Equity Partner
全部一樣都係輕鬆150k+ Sky is your limit

重申: 唔係做精算/Audit
不過兩個行頭都有少少朋友做
所以答個嘴姐
精算齊牌你預十年左右
Audit 唔轉field 唔易8 年80k
做得audit 十居其九都跳去compliance ,in house accountant,有啲會去insurer 做IFRS17,講緊十年左右都係50k -80k,邊有咁多8 年80k
又補翻張圖
考個CPA 連埋CFA 5年咩都夠
精算分分鐘玩成十年先齊牌
即係10年 Total compensation 先可以過1m

SA 3 = 5年經
正常第六年開始做M
Big 4 Audit人多 薪水從來唔係咩秘密

以P記為例
SA3 普通員工 都53K
3年如果incremental 加埋有27K 就有80K
SA3->M->SM 3-4年大把人

即係話連升職每年平均加15%就有呢個數

又求其上LinkedIn 搵個profile睇下
10-18年 大概是這樣

Accountant 既世界係A去到SA3 人工跳最快,之後organic growth 係同正常打工仔無異,大約一年3-5%

你計返SA3 Normal range 咁上去8 年大部分都係5-6 雞,呢個係正常audit 既road
我唔想知Audit搵幾多啊
同埋精算考牌邊洗十年啊
不嬲都話香港人考得快過鬼佬好多
我識勁既畢業後2年就考完
平均我估都係3-4年咁上下
慢極5-6年點都考哂啦

有冇上左岸既精算師講下考完牌之後既path
我知精算牌好難考 但考完應該都會幾和味喎
對唔住師兄 騎劫左你個post
你數廢極pure都有A啦,係咪
兩個都唔係精算竟然吹到咁多水

人工方面最快6-8年可以有1m/yr
當然人人唔同
可以參考下呢份野(學下google啦)
https://www.kellyservices.com.hk/media/kellyserviceshk/client/What_is_new/2018_Actuary_Salary_QandA.pdf

精算分分鐘玩成十年先齊牌<---
由第一份卷開始計可能係10年嘅(外國計)
不過香港精算仔yr2就考第一份
通常grad後4-5年左右fellowship(有牌)

齊牌精算師最低grade 都associate director (80k+)<---
呢行我敢講M grade或以上95% fellow左
好多AM左右已經有牌
未至於屌鬼嘅
10年exp左右(以同年考AL/DSE計medic要讀多2年同1年houseman,7yr for medic)
同年精算可以有6-8成醫生人工

只以香港計醫生係屌打精算
但離開香港去歐美澳洲應該精算屌打返醫生轉頭

所以我覺得應該興趣行先
今時今日嘅香港人要講埋mobility
精算叫做相對容易移民
醫生要考過哂d牌
依份野我都有見過 但個range同太闊 參考價值唔高
我估SM base 70-80k/month左右 之後每升一級再加20%左右合唔合理

同埋你講既齊牌係指咩?除左FSA/FIA仲會考其他咖咩
咁你要同醫生比 香港一定係醫生好九條街啦
用外國黎講係冇咩意思
美國精算師長期都係荀工頭幾位
香港真係低人工好多

醫生畢業就已經60k
精算起碼都要有5年經驗先去到依個價

不過計dse既話 依家連poly三寶/surveying/architecture都屌打精算就有啲不解

唔係話個啲科唔好 但精算唔係咁唔吸引掛
咁既勢過幾年分分鐘變水泡科
興趣都好緊要既
黎緊幾十年大部份時間都要對呢d野, 命就得一條, 有無咁便宜?
乜都錢字行頭的話, email都賣相賣到上樓啦, 仲寒窗苦讀讀幾條A出黎?
齊牌呢個字我QUOTE架咋
FSA/FCAS/FIA咩都好啦
都係fellow

你講個salary range合理
再之後一級好睇公司
有啲公司SM上面都好多級AD/D/SD之後先腦細級
有啲可以得D之後就係腦細級
搵到精算師既工就話有6-7成姐 一定搵到嫁?
好多老屎忽坐死唔走 好難搵到靚位
A唔難 A+難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞