精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike

請教一下有邊份工係唔repetitive
Trader都係不斷trade野
醫生唔係開藥就係開刀
做val咪比較repetitive
不過依排又IFRS17 又RBC
都唔會太repetitive啦
pricing感覺會有趣少少
雖然出product個排真係變人乾

再唔係咪做三兩年轉一轉
其實精算好似都算幾多範
順帶問下係咪rotate下其他部門
會好過做死同一條team
識既野board啲好定deep啲好
收低分咗係因為精算牌唔洗精算degree都考得?

讀計數科嘅人都可以去試(考唔考到就另計啦,不過讀精算degree都唔代表會考到)咁理解有無錯?
關鍵係搵唔到工,市場唔需要咁多精算師
modelling team ot o到食屎咁款再中意都假
路過一問其實讀精算係會搵緊咩工?
齊牌好多只係am咋喎
am 50k to 55k before bonus
唔識唔好鳩噏誤導人喎
乜野齊牌啊 fellow 就 fellow啦
咁的確係有人考得快
fellow左都仲未AM添
但都有好多其實去到M grade都未去FAC
我唸頭幾年keep住考試既3-4年都會升AM
AM唔會要求你一定要fellow 夠年資就ok
不過當然精算人工係depends on有幾多個試
Fellow既AM先有50k 未有牌既都係得35k-40k
我唸係去到SM先一定要fellow
60-70% actuarial analyst/assistant
其餘既咩都有
例如ibank/quant/data analytics/audit/gov/edu/pilot
pru m要fac, 以前係am, 攪到d未fac去哂aia, 而家先改m做fac ceiling
咁你覺得除咗醫療科有咩唔係人工低

精算/會計/工程/測量/....
有得考牌嘅所謂專業行業全部都低人工架啦
實左太多精算師喇 junior perm位又少
而家先入U 既話 而家呢個收分正確反映就業情況
到你入行個陣應該 RBC 17 都做得7788

唔好當佢係神科/荀工 你內地會平衡啲
咁老老實實29/30係好尷尬嘅分數,高又未夠高入神科,無bio又入唔到三寶

會計big 4 chur成點都唔洗講啦仲要起薪14k

工程頭幾屆hku都收27/28啦,出嚟都係20k
保險擴張同埋要更多精算師關係唔係好大,擴張係要更多sales... 同埋近年已經開始減慢... 精算開位主要係regulatory change,eg ifrs17, rbc
精算除咗穩定之外, 性價比極低...
路過講下,上年精算grad,grad之前考左5份prelim,有A記perm offer,人工大概18k精算成日都要ot,計返可以最低人工都冇,做intern果陣有個Ching大概三年Fellow咗,但人工少過40K。簡單講,個人覺得係長工時,要不停考試,唔會有生活,如果你是個好鍾意讀數既毒撚,就應該啱入行

利申 冇入行
其實除左無料又自稱升學顧客個班師奶,who on earth would care any change in the admission score ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞