精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
做咗幾份intern ,都未聽過有恒大既人,呢行如果冇Intern,fg 係入唔到行㗎
有個啱啱full牌舊同事最近轉工逆市加15%,係幾和味
engine撚想讀master轉精算是否不智?
精算之前個收分係overprice,依家回歸on par姐。利申:cu actuarial grad, 冇做番actuarial
精算性價比低,做govt好過
小弟精算做左六年
個人覺得啦
1. 人工的確唔算特別高
入職大約二萬
四五年大約五萬
十年左右應該要有年薪百萬
以我理解 不比audit 高
2. 考牌 其實香港讀精算ugrad 已經考左三分一
正常畢業四年內考晒
四年內考唔晒no offense 你要反醒下
難唔難就睇人啦
只可以話香港學生其實考試好叻
3. 升SM 大約十年啦
之後好睇能力同際遇

同audit 比
我會覺得有兩樣野好
1. 工時
Audit 做幾耐都咁辛若(或愈來愈辛苦)
Act 做兩三年會好,而人工會繼續加,做一世都ok 唔會太辛苦
2. Job security
市再差保險業都要精算
而且大方向係愈來愈多regulation
所以短期內需求都勁

壞處係
真係好撚悶
的確有更好pay geh 工
好大投資喎

時間:
1.Intern做起
冇work experience冇咩可能搵到AA位
2.考牌時間
通常精算grad之前都考哂/大部分prelim
6份prelim(唔計PA)你預考兩年
要考到FSA最少5年啦

錢:
1:intern做起
你預做一年Intern得10-12k/month
2.考牌
當你入到行做AA之前考左6份prelim
依到講緊要USD$1660(學生價+全pass)
3.master學費
4.opportunity cost(做engine vs 讀書/精算intern)

依行master唔會比bachelor有咩大優勢
當你考完哂試去到三十歲做緊AM
可能都係同你一路做engine既人工冇分別
應該甚至更低
仲未計你要洗多好多錢/冇左幾年時間搵錢

除非你真係好想做精算師而且好憎engine
否則絕對唔建議
謝解答 但係做engine入唔到政府client 唔落地盤 要做十幾年先有50k 人工升幅慢
所以做精算前期人工低 後期完勝engine

廢極有限啦ching
其實都唔算好多?
hku+cu每年大約110人grad
我估大概70-80人做精算
香港其實有成50間鋪以上
大鋪一年都請成10個啦
就算有外國番黎/其他u
Hku/cu grad既都唔會難入行掛
Audit 真心好搵,係辛苦d 啫
不服來辯
Audit 係金融業入門較易嘅行頭
所以先用嚟Benchmark
大把FI / Bank 人工仲好
又唔洗考咁多試

又講下第二個例子
就算做銀行分行Branch仔Sales 恒大畢業
五年要搵50k都真係唔難 條數都輕鬆過

不過又咁講 我個人覺得repetitive 覺得悶姐
如果真係有人鐘意做Modelling
又好享受箇中樂趣 又另計啦
翻工如果日日好憎job nature自己都辛苦
搵到自己樂趣都好重要
淨係 hku 一年都80+ 人 grad
至於幾多鋪同幾多fg 位無乜關係
有啲鋪連intern 都唔會請

呢幾年 big4 算係最多fg 位 (可能因為17/rbc )
講番啲正面啲既野, 精算都幾多叻人既 番工既話你可能會幾enjoy
同埋啲人都普遍幾 nice
CPA 出路闊好多 但人工唔會差好遠
其實如果做到一半,考到ASA,之後再加個CFA ,入IB middle office 有冇可能(risk man 個d),定係一定要考FSA 先轉行
放工再溫書真係好辛苦,超級眼瞓,如果放完工,做完運動,再溫書就真係冇乜可能,但係又唔想放棄運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞