精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
睇完大半頁覺得唔洗再睇落去
好多information都同香港精算現況差到離曬大譜
唔識唔好扮識點鳩人啦
反而想知恒大精算啲學生點

利申:入左行兩年
真心想知

1.精算m grade幾錢人工? 會計m grade 50k啦,精算應該多好多?
2.精算grad係aim at 入大保險公司先?big 4 actuarial team其次?
3.工時係咪長個audit
1. 5x-7xk掛
2. 第一個問題不置可否
big4 actuarial team好睇咩team接到咩job
audit/consultancy 學到嘅野可以幾唔同
同埋多job上黎OT多又補到水的話唔駛M grade都有上面個人工
3. industry-wise average一定短過
不過唔同team都會有唔同嘅peak season
其實唔識唔緊要
不過唔識就點都扮唔黎....
全港精算千零二千人一定有
求其一個入到黎都拆穿你
講多啲真野黎聽下
我都知上面講考十年既係外行人
又咁講
呢幾年都見到唔少maths/riskman/恒大搵到perm job
兩大精算grad都搵唔到就似佢地問題喇
(注:不代表之後幾年都咁多opening)

同埋精算可以用"頂住個位"黎講嘅都起碼係team head位or above
對目標只係搵10萬8萬嘅同志黎講應該未去到呢個lv
同埋精算應該比會計快升
一般1-2就升一級
唔係最top既去到邊個位會封頂?director?
定其實只要一路做就點都會繼續升 只係慢啲
因人而異啦
總有outlier係10年都未考到試可能連AM都未有
但大部分都起碼去到M/SM嘅
我睇身邊ge人average做3年野左右就考完
sample size十幾個
有待其他清指教
你應該唔係精算
你講3年上下考哂筆試係嘅
不過我地通常計去美國FAC嗰轉先正式fellow
所以平均應該要>4年
未見過恒大人
冇呃你 雖然我都唔敢相信

https://aal.hku.hk/admissions/local/sites/default/files/2019%20Admissions%20Score.pdf

Best 6 Median=33
5**=8.5
5*=7
5=5.5
4=4

新計法33分例子(舊計法best5)
6科5 (25)
3科5* 3科4 (26)
2科5** 4科4(26)
1科5** 1科5* 1科5 3科4 (26)
題外話
Engine收得高過science架?
幾多年開始係咁?
以前6901收bcd
6963收ccd
其實都跌緊 median比兩年前跌左兩分
Hku跌成咁 cu都會一齊跌啦
應該由DSE年代開始6963就高少少
除左想用數底搵錢-->做trader呢part之外都同意
香港無咁多quant/quant trader 既位, 就算有都PHD起跳
比較穩陣係讀埋CS去做quant dev / IT / Data Sci
上面班人仲講緊興趣 乜乜乜
真係對數有興趣
真係會讀精算
精算Job nature咁repetitive 到底可以有幾享受

不過上連登都係亂吹下 勿認真 唔係又比人追擊
又講多次呀
其實用audit做比較
純粹因為差唔多大部UG 正常人都做到
就好似Fund用VOO做benchmark咁

結論係想帶出精算行業不論興趣/錢途均性價比不高
呢點認同
魚非魚焉知魚之樂
問得呢D問題既多數都係靠RESOUCES考高分既人啦
佢地講既主因只係性價比唔高
就係建基於神科既SUPPORT係到好喂埋比佢地食
自己條命生得好就覺得生得咁好係應分既
我識幾個FD果時入精算既原因就係因為覺得自己數學夠好
GRAD之前已經齊哂ASSOCIATE既牌
人地TREAT公開試係人生既STARTING POINT
想KEEP住進步落去
但而家香港既TREND係TREAT個DSE係人生既ENDING POINT
總之考完左後就要盡可能決定哂之後所有野
最好就安穩等過世
完全用呢種心態去睇,暫時除左MEDIC都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞