精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
見到精算post,又諗起陳生
有冇人知陳生近況
無知一問 BBQ grad出黎做big4真係5年50k?如果係真 咁仲讀engine做咩? 讀又辛苦咁多 做又辛苦 又冇女 人工都未必有咁高
近幾年讀工程大部份都係 Jupas 走頭無路
我相信呢個post好多資料,都係一啲做咗幾年野嘅人寫出嚟。
精算唔係政府工或者audit,係唔會有所謂薪酬點或者做幾年有幾多錢,除非你要假設果條友從來唔轉工啦。
轉一轉工普遍都加15-20%,所以就算同級同年資你都唔可以咁樣比。精算要轉工真係好容易,你睇有幾多headhunt 就知。
精算亦都有好多部門,唔係個個都俾你講到咁長工時(我明,得幾年經驗既人多數係做modelling/val, 呢啲的確係長 )

年少無知
big4 peak仲辛苦台engine wor, 9-3a.m. 六日都要番
係美國做左6年到 真係好多試考 見其他做tech嘅真係高人工好多

我做consulting 成日有唔同project又唔覺太悶
邊間唔講啦 行頭好細
未考 太撚忙
你係話緊technical 定係it 人
Audit晚晚都OT
我有朋友做精算,日日六七點就收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞