精算係唔係真係差左咁多?

247 回覆
51 Like 8 Dislike
Big 4 辛苦過engine 囉因爲
你要唔做engine 又非專科,得sales , 百老滙d sales 到數都幾有錢下
1) 每年畢業生數量遠大於行業需求
2)專業牌照的考試要求高
3)高層職位少,行頭窄
4)薪金的上限很低,一般高級精算師月薪去到10多萬一個月已有很大阻力,只有少數人可以再上。
但醫生一般去到15-20萬先會有阻力,或打政府工,過10萬後,較容易上15萬以上

結論: 要求高,回報偏低,性價比低。如有能力,讀醫科好過
留言#153已回答左你的問題

每年畢業生人數遠遠超過行業的需求,
絕大部分畢業生都不能找到入行的職位

行業性價比亦低。

每年收生成績不斷跌,已反映左個實況

有能力又希望未來收入較有保障的話,
建議讀醫科
IT vs 精算,又點樣睇
IT vs Data Science vs 精算,又點樣睇
Data Science呢排搶手,不過你要有興趣先得
好想知點會有人用audit比
好多人SA 35-55k走,commercial競爭大,好難升
big4內升M既1/3人都唔知有冇
80k一個月,有幾多CPA做到
有無人做reporting 唔洗OT
專科應該同專科比較 (要考專業牌照先可執業和簽報告)
同樣的付出,醫生係完勝精算
收生成績已反映

IT, data science 會比其他非專科,如社科,純科學,文科吃香
會計 vs 精算
其實差唔多

FG: 會計有大量畢業生,同樣亦有大量junior 位置
精算相對畢業生人數較少,但junior 空缺更少
如不是尖子,會計較易搵到入行空缺

工時及考牌: 會計工時較長,但考牌相對較容易

高層職位:會計遠多於精算。前面留言已講左,精算現時的月薪過10萬,再上很難,做籌險機會會多少少

會計,如果有network,鍾意sell project, 係big4可以做partner. 唔想sale 野,又可以轉去企業做financial controller 甚至CFO. 高層空缺多好多。

精算行頭就好窄,而家的chief actuary 都好年青,有排都冇位你上,要搵高層職位好可能要去外國先有。就算升到chief actuary 人工相對CFO 或其他行業高層亦唔算高
依家係英國讀緊master
目前有CB1,2 exemptions
畢業最理想既情況係 ct1-8 拎晒
一般情況就 CM1 CM2 CS2 CB 1,2
最差就出黎等 CM2 CB1,2 only 諗緊入唔入行
定係轉做business analyst
出年會讀master (Business analytics vs Actuarial Management)

有冇人有建議
補充番 對依科幾有興趣 由其 general insurance.(至少學緊個陣)

同埋想知道香港GI精算前景點樣
香港的GI精算前景不好。
因為成個GI行業多年來都處於虧損中,
根本冇錢冇資源請精算師

香港GI精算的高層職位亦很少。
薪金亦較life actuary 低。
(pension actuary直情係沒落)

一定要係香港入行做精算,
真心建議——盡可能揀做life.
可以的話,係外國搵工。唔好番黎香港打工
外國做精算應該前景及工作環境都比香港好好多
我見讀上去仲有D關於 investment 既野, 姐係ST5, ST6. 咁個D同精算有咩關係.
有無邊間無咁辛苦
因為做valuation 的話,要負責一部份同investment / finance 有關的工作,例如ALM, ERM, solvency, RBC, budgeting, cashflow projection, duration calculation, etc

好多時(主要係中小型公司),各部門(主要係投資部/會計部)亦會叫精算人員幫手建立各類型數學模型,好像最基本的monte carlo simulation的excel macro
如果要做life 係咪一定要有st2 既exemption, 定係qualify 左唔理你pass 左咩ST subject 都得 出年如果讀master 諗緊揀唔揀life insurance 加 一科ST5/6 or ST5 and 6 算數(聽講比較簡單)
精算根本唔算係專科
ust major in math and econ 都有人會做精算
你搵到位入行, 其實冇人理你有乜exemption
長撚到on9
要睇你點定義專科。

如果只係學習一門技能,而這技能係對應一個專業資格牌照。禁精算同會計都係專科

如果係更嚴格的定義,入門的工作職位只會聘請相關學科的畢業生,如醫護,禁精算同會計都唔係專科。

我自己認為精算係專科。但之前收生要求太高以及畢業生人數太多,導致其性價比低

如果只係數學成績突出(要足夠考牌),其他學科成績一般,喜歡從事數理分析的工作,
噤精算師的回報都係吸引嘅,考到牌+累積經驗+轉下工,坐係辦公室,可以去到月薪10萬左右先有大阻力。對想移民的人更有吸引力。

但如果係考試的狀元,向錢看,就最好揀醫科。
試想下,打工10幾20年之後,當年同你成績差唔多,甚至比你差,但讀醫的同學,搵最少20萬一個月,幸運加少少才華的搵50至100萬一個月,
而你自己付出都唔少後,只係停留係8-15萬呢個range. 就會感到好失落
向錢看真心行商/金融業啦
醫生佬蜜月期個時
班banker trader 都退哂休
40幾歲仲同你做野咩
嘆下算啦

有醫德有抱負想救人另計
計top 1% 醫科不及商科

計median以至bottom 1% 醫科抛離bba幾百條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞