我的英雄學院漫畫討論post (9)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
gran Torino 話係佢唔小心先比人重創
其實黑鞭第幾代
5代
唔明點解綠谷會拎依個先
佢話睇使用者心情而出現
當時綠谷想救人定想贏所以就爆左黑鞭
火佬死左未
個中二佬一下upgrade 做頂級實力真係好噁心
未死,ERASER真係我英版畑鹿驚,有佢係到真係夾硬55波
有冇人睇得明尾三嗰頁最底嗰格?
睇唔明動作
抆刀....有咩咁難明..
我想講抆刀右邊嗰格
回憶爆豪同69
突然發現一件事

麗日=うららか
切島=きりしま
物間=もの

うらぎりもの = 裏切り者 = 背叛者
呢個伏筆你當冇咗佢算啦==
愈畫劇情就愈on9
早期都能力balance啲
依加戰鬥力大暴走
帶土起碼中途有唔少集數回憶去舖排佢個性格(雖然用回憶係好低裝同方便)
講佢係on9仔比斑利用

中二佬真係話一兩集回憶比人家暴下就要殺曬全世界
而且平時表現都好on9
所以帶土設定都係鳩
佢唔係俾人家暴就要殺全世界,
係家暴->討厭家人,同時無意中啟動左個性
死哂全家想向英雄社會求援,不得要領,
然後第一個伸出援手嘅係villain,
然後發覺仇恨同破壞係唯一得到舒暢嘅途徑
係一步步惡化落去

回憶段讀白都好刻意講明弔係唔清楚自己係咪特登發動個性,係事後覺得自己好憎佢地
但呢個由5歲小朋友角度出發嘅"憎"係唔可信,
由一個選擇做mass shooter去魚蛋論其他人嘅人把口話自己討厭屋企人,都係唔可信

姐係incel話自己唔鍾意女人
簡單D講一個為殺而殺既反派好冇魄力...
完全冇理念.... 唔明作者點解要寫佢做last boss...
afo都好過佢多多聲
而且都暗示左呢個家暴係長期發生

但個角色係咪好睇又好見仁見智
我得兩點感受好強烈
1。𡃁仔弔係同一般𡃁仔一樣自我中心,但佢嘅黑暗面係由個性催生出黎,冇個性/普通個性/甚至只係冇粉碎狗狗嘅意外嘅話最多只會同家姐打下交完事

2。個角色就算點強都會過一個好可悲嘅人生
我覺得佢冇咁嘅表達能力去噏得出自己嘅信念
要破壞英雄呢個階級同底下嘅既得利益者
因為呢個制度令佢失望
twice果句"英雄唔會救壞人"應該講出左敵聯對英雄嘅不滿
爆走到完全唔合理...
講緊靠2個中學雞打贏社會上最大既威脅
再加上翻譯又爛 真係好想棄
都無話會贏
以前有一話透露幾個月後呢個社會無哂英雄
姐係唔止贏唔到 隨時輸埋
切島同物間都算
麗日係女豬 難啲喎
我的英雄學院276 粵語正體翻譯
https://lih.kg/2086546

唉 冇咗隻手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞