《我在女校教書的日子》(2)

1001 回覆
133 Like 4 Dislike
我估係無棍絲
故呢
「哇,犀利啊,有咁多野食既。」千雪雙眼發亮,對此讚嘆不絕。

「三文魚,吞拿魚,鰻魚,全部都鍾意食啊。」嘉柔附和。

見Brian坐下,嘉柔和千雪便攜手往他們的獵物出發,我則在遠處觀看著他們會做些什麼。

「你有無事啊。」嘉柔問候Brian。

「無咩啊,少少痛,不過做實驗點都有危險架啦,如果我唔做,又點令你地睇到咁靚既實驗。」難道女生都喜歡口甜舌滑的男孩?

「你想食咩呀,我地攞比你啊。」千雪這樣做,我相信她是單純的想讓Brian好好休養,而並非其他目的。

「唔洗啦,我自己攞得啦,你地食野啦。」千雪便來到食物桌前挑選食物,只剩下Brian和嘉柔二人。

「啱先你未答我喎。」Brian說。

「嗯?答你咩。」嘉柔問他。

「我問你地聽日平安夜去邊到玩啊。」

Brian等了一等,然後再說。

「如果無既,一唔一齊出黎玩。」我就猜到他會約嘉柔她們。

「哦…聽日我有節目啦,唔好意思啊…」有節目?難道嘉柔已經約了千雪同遊?

「哦,唔緊要啦,實有機會既。」幸好Brian的大方化解了這場尷尬。

經過差不多一個多小時的交流,我們終於要離開,離開前,同學們互相交換了聯絡方法,名步高中並且承諾會在今年內到港交流。
「走啦喎,無野同人地講咩?」我問嘉柔,而Brian等人則在學校大門歡送我們。

「無啊,有咩好講。」

「走左就無機會架啦喎。」

「車,我攞左人地IG啦。」

我們向代表師生們揮手後,便登上旅遊巴離開,往涉谷這個繁華鬧市出發。

參觀完行程既定的列車博物館後,夜幕也正式降臨,也代表著我們吃晚飯的時間到了,不過同學們對晚餐的反應都不是太大,可能她們剛才已經吃飽了。

「我地落車,行十分鐘去餐廳,順便比大家消化下,知大家都飽飽地。」

晚上大街的車道上汽車穿梭來往,成千上萬的燈光照遍了整個涉谷。

「墨子…」嘉柔特意放慢腳步,走到最後與我同行。

「咩事?」

「聽日下就咪自由活動時間既…」

「係呀,做咩啊?」

「我…可唔可以同你一齊。」嘉柔竟然約我跟她同遊?是什麼驅使她約我呢。

「唔係唔係,唔係個隻一齊,係同你一齊行。」嘉柔慌忙解釋,這樣慌張的她也是罕見,也有一種可愛散發出來。

「做咩想同我一齊行啊,我無行程㗎喎。」

「我有!」
「係?你想去邊,你唔洗同千雪一齊咩。」其實我心裡有點暗喜。

「唔洗啊,偷偷地同你講啊,千雪有一晚撞到個香港男仔,個男仔仲送左佢返酒店。」這事我知道,而且那個男生年齡與我相近。

「跟住,個男仔約左佢聽日出黎啊。」現在的人,不論男女,都十分主動。

「哦,你叫佢小心啲好喎。」

「放心啦,千雪咁醒目。」

「咁你聽日想去邊啊。」我問嘉柔。

「聽日你咪知,總之你準走左去啊,我嬲死你架。」

「得啦得啦,我都話聽日無行程。」

走了差不多十分鐘,我們終於到達餐廳,但發現千雪還未進來。

「Bye Bye。」我探頭一望,發現千雪和一名街上男子道別,我沒看清那人的樣貌,但身影卻很熟悉?他們為什麼會在這裡相遇?

「咦千雪,你撞到熟人啊。」

「Er…都唔算熟,咪上次送我返黎個個男仔囉。」

「咁啱又撞到佢?」

「係呀,佢話係附近收工,返緊屋企。」

「哦好啦,你入黎食啦,差唔多食野架啦。」

「唉,啱先食到好飽添。」

千雪進入餐廳的時候,我依然凝望著這個男生的背景,實在十分熟悉,難道我與他相識?
大家晚安 樓主就係鍾意咁突然出文 今晚有緣再見
仆街 我個千雪啊
屌你老母墨子死傻鳩
咪撚比千雪走呀屌你老母
好似gal game揀行邊條線咁嘅喂
刀片預備

千雪啊
live 正評留名
名步高中並且承諾會在今年內到港交流。

故事入邊係十二月
點樣今年內到港交流
應該係本年學期
Ic
一睇就知巴打你睇過個故
係其他故度就唔討論啦
同埋點解係巴打成日都比人誤會係巴
大家心照
因為個名
純粹覺得個故好睇姐
同感
千雪都好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞