《我在女校教書的日子》(2)

1001 回覆
133 Like 4 Dislike
痴撚線
點睇都係揀千雪
還我千雪
hurt死千雪
樓主又玩千雪
樓豬表示:日日係咁出番外篇 下篇係梁sir篇 再下篇係校長篇 ... 大家同千雪講bye bye
樓主可唔可以對千雪好啲
老公出去玩就搵返麥子
準備射火箭炮去麥子屋企
等千雪歸我
麥子屋企=千雪屋企 寄野去比麥子=..
要氫彈先掂
所以寄畀樓主
麥蛇咁垃圾架
掉底千雪
樓主=麥子
麥子室友=千雪
麥子係大pk!!!
等千雪唔係屋企先
樓主表示搬屋深潛一陣先
check ip都知你住邊
ip都唔使check
追到live
麥sir你個大仆街
掉低千雪一個我自己走撚咗去
其實鐘意香港係咪暗示個故事要轉向嘉柔
麥Sir好人黎
今晚夜啲出
2300 有文
「我好掛住你。」我不知道哪來的勇氣,將藏在心底,差點化為灰燼的話說出來。

「我都係…」

「如果可以既話…我可唔可以搵你呀。」她問我。

看著Rebecca從未有過的憂傷,我也是於心不忍。

「如果你有咩事,就打比我啦。」我將自己的電話號碼給她。

「係呢,點解你會係到既?」

「我做左老師…我帶遊學團黎呢到。」

「哇,你真係做到老師啊,恭喜你。」Rebecca隨即收起愁容,轉為笑臉恭喜我,但淚痕依然在她臉上。

我看看電話的時間,發覺已經十一點多,Miss Yu也打過幾次電話來。

「係呀,我差唔多返去啦,我地再聯絡啦。」

「嗯,多謝你。」

我想念的人,她終於出現,緣分的線好像還未斷,難道這是上天給我的一個好機會?

回到酒店已經凌晨12點幾,與我同房的導遊也已經在打呼嚕,我也躺在床上,回味剛才與Rebecca的擁抱。

「琴晚你去左邊呀麥Sir,搵唔到你既?以為你出左事。」Miss Yu在酒店吃早餐的時候問我。
「哦…琴晚我出左去先發覺自己電話無電,返到去酒店就訓左,無覆到你啊Sorry。」

「嚇死人咩,以為你比人捉走左,下次唔好啦,成個大細路咁。」哈哈,跟著這班學生,自己的心理年齡也年輕了。

我從遠處看見千雪獨自一人在吃早餐,我猜嘉柔應該還未起床吧。

「千雪,琴晚唔好意思啊…」

「唔緊要,個個係你個Friend?」

「Er…佢就係我青梅竹馬個個女仔。」

「哦,又會咁啱係到遇返佢既?」

「佢應該黎做野。」

「你會唔會嬲我啊。」我直率地問千雪。

「傻啦,琴晚我自己返去個陣,撞到個幾靚仔既香港人,佢送左我返去,嘻嘻。」千雪在日本竟然有豔遇,不過如此美的姑娘,沒有人想認識她才怪。

「咩人黎架?」我好奇地問。

「好似同麥子你差唔多年紀,好似都係黎做野。」

「好啦,你自己帶眼識人啦,小心啲喎。」

「放心啦,我咁醒目,哈哈。」說真的,除了酒吧一事,這個千雪從未讓我擔心過。

吃完早餐,我們便啟程到令人興奮不已的滑雪場。
經過一個多小時的車程,我們逐漸看見類似雪山的物體,由於遠離市區,我們也感覺到窗外的溫度比較冷,在這冰天雪地之下,我卻突然想到了Frozen那套電影。

「好啦,我地差唔多到啦,同學仔記住著好羽絨先好落車啊。」

過了五分鐘,我們開始看見一些黃色和紅色物體在斜坡上移動,相信我們一會兒就會上到那邊。

「哇,咁鬼凍既。」相信來到東京聽到最多的就是這句說話。

踏上雪地,沒有軟綿綿的感覺,反而踩上去挺踏實,日光的照射令我們都戴上了太陽眼鏡,因為陽光反射雪地的強光會令我們看不見。

「好啦,聽教練解說啦。」這次教練是說英文的,所以不用擔心語言上的溝通問題。

我們坐在一個類似木屋的東西,裡面全部都是滑雪的裝備,更有羽絨租借,不用擔心身體不夠暖。

對於滑雪,我此刻的心情既興奮又害怕,害怕自己在同學們面前失禮,但又想一嚐在雪上滑翔的滋味;想起那次千雪教我溜冰,這麼有天份的我,應該難不了我。

同樣地,滑雪也是考驗平衡的時刻,教練先教我們內八字腳,外八字腳的分別,甚至連跌倒時如何站起來也要教我們。解說完畢後,我們換上護膝,護目鏡等裝備後便分成幾組跟教練實戰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞