[長文]唔明點解個學生妹比車撞死個回響會咁大

203 回覆
690 Like 20 Dislike
積下口德啦屌你
人地死左就唔好提啦
人死為大呀
好,你話留意時事唔好咩?好呀,但唔該唔好選擇性留意囉,早排連續十日有人(包括多個學生)跳樓,你地d時事觸覺呢 ,同理心呢 ?去曬邊 ??即係你地覺得一個有機會係因為自己過失而比車撞死嘅女仔可憐過班比香港教育制度搞到壓力太大而跳樓死嘅o靚仔?

回埋呢到 個人黎講早排學生跳樓我都係覺得好可惜 但當時大家既箭頭都係指向教育政策 所以無引到罵戰 個回響相對比較細

唔好再罵戰前罵戰後啦,世界唔係咁細嫁,唔係淨係得連登嫁,出面班人個個都大愛上身,人地話rip佢又話rip,唔係話你講rip錯,但點解平時有咁多新聞你唔講,係呢d咁熱嘅新聞你先黎講呢?係咪連講句rip,留意新聞,呢d野都要人云亦云呢?

補充埋,出面大把人個point都係話條細路女慘,可憐,可惜,係呢3個point最多,一樣可以引起點響,相反教育制度問題呢d咁大意義嘅事引唔起個回響你唔覺好好笑咩

Btw我諗有d位你睇錯左,回響唔係靠罵戰,共嗚一樣可以,好明顯班港豬平時係唔睇開新聞,依家個個瘋傳佢地又跟住話人慘啦

班港豬喺依類新聞上忽然大愛大多咪又為咗扮自己有參與過社會事務,搶佔高地,令佢地自我感覺良好
突然間諗到個term貼呢單新聞好貼切

小題大做
突然間諗到個term貼呢單新聞好貼切

小題大做

我覺得樓主你可能放錯重點,爆po、多人討論,唔係因為大家特別同情女死者(起碼我唔係)。多人討論,重點係屌柒kapo條撚屌刻薄,繼而狡辯…

如果唔係條戇尻仔嘅言論,根本無乜討論價值…

用一個唔貼切嘅比較,七警打人本身梗係唔妥,但係呢件事更大嘅討論價值,唔係佢哋啱唔啱(成日都有人投訴差佬打人,其他case點解無人討論?),而係在於警方明目張膽包庇,律政署拖延起訴…
我覺得樓主你可能放錯重點,爆po、多人討論,唔係因為大家特別同情女死者(起碼我唔係)。多人討論,重點係屌柒kapo條撚屌刻薄,繼而狡辯…

用一個唔貼切嘅比較,七警打人本身梗係唔妥,但係呢件事更大嘅討論價值,唔係佢哋啱唔啱(成日都有人投訴差佬打人,其他case點解無人討論?),而係在於警方明目張膽包庇,律政署拖延起訴…

根本係嘈緊啲人涼薄

根本係嘈緊啲人涼薄

因為個個係女學生你地先會咁姐 換轉係大陸人 警察又點啊 見到啲雙重標準真係好撚正

根本係嘈緊啲人涼薄

唔該你地個眼光唔好再停留係連登啦,我講左十幾次喇,好攰呀。你地上facebook,蘋果好乜乜柒柒都好,所有人都將件事放大左。你估連登以外嘅世界會唔會因為係kapo個post而討論緊?

唔該你地刨清楚曬d文,搞清楚人想講咩先啦,仲好意思話我放錯重點
我話尻知條女係咪抵死咩,一單咁撚on9嘅普通交通意外,毫無新聞價值,竟然可以hit成咁,呢個先係我care個樣,平時有人比人撞死報紙報到咁?唔見社交平台傳到咁大件事?

根本係嘈緊啲人涼薄

唔該你地個眼光唔好再停留係連登啦,我講左十幾次喇,好攰呀。你地上facebook,蘋果好乜乜柒柒都好,所有人都將件事放大左。你估連登以外嘅世界會唔會因為係kapo個post而討論緊?

唔該你地刨清楚曬d文,搞清楚人想講咩先啦,仲好意思話我放錯重點
我話尻知條女係咪抵死咩,一單咁撚on9嘅普通交通意外,毫無新聞價值,竟然可以hit成咁,呢個先係我care個樣,平時有人比人撞死報紙報到咁?唔見社交平台傳到咁大件事?

講真 日日都有撞車架啦
只不過大家見學生就變左超敏感

不過唔緊要啦
反正一個月 或者一個禮拜
大家都唔會記得件事

根本係嘈緊啲人涼薄

講真 日日都有撞車架啦

不過唔緊要啦
大家都唔會記得件事

班友仲以為我係評論緊啱定錯個下死呢

根本係嘈緊啲人涼薄

我又唔覺其他媒體有好多報導…當然樓主可以唔同意…

今日嘅頭條主要係:UA趕乘客落機、林鄭受委任、樓市新辣招咋喎…車禍單嘢好似只係副題…

事實係連登由噚日嘈到今日,由幾個話個女仔抵死嘅po炒熱個話題,到咗今日就變咗屌道德撚、大愛撚,再恥笑"口德論",大家唔俾個話題停咁啫…

根本係嘈緊啲人涼薄

講真 日日都有撞車架啦

不過唔緊要啦
大家都唔會記得件事

班友仲以為我係評論緊啱定錯個下死呢

出面大把罵戰post
誰對誰錯 重要咩?
香港人?善忘
你講得出口就認自己口沒遮攔吧啦。
你諗同講出口係兩回事,正如我係街上面見到有個人好樣衰,儘管係事實,我都唔會兜口兜面話。
你地又會覺得,車,我響度講吓又唔係兜口兜面同死者家人講,唔通死者家屬朋友會上黎呀?連登仔唔係天真都覺得呢度係deepweb嘩? 想法更加會傳開去,你唔係真係以為自己見解獨到到一個地步得你覺得女死者抵死呀?fb我都見到有啦 呢啲想法一傳十、十傳百,然後再惡化就會有人拎黎恥笑話hay嫂可以拍片籌帛金,呢個就係網絡點運作,死者家屬朋友終有日見到。

你講得出口就應該承認口沒遮攔、唔識尊重人感受。無人打壓你言論自由唔畀你講,我地亦只係覺得呢種做法係漠視人感受啫。你又唔洗理我地點諗㗎喎,反正你地都唔care人感受 。繼續我行我素is ok 反正話你地講抵死over咗嘅都係圍爐post,順便統計吓有幾多人buy你地無血性嘅講法啫,真係唔洗睇咁重、開口埋口偽善撚喎。偽係表裡不一,但事件發生至今我衷心可憐佢嘅,何來偽。 如果咁叫偽,咁好多人天生注定係偽善撚。

我係屌緊你地雙面人,冇評論亦冇話過個學生妹抵唔抵死,一日咁多人枉死,你又冇有留意下,又有冇寫番句rip,點解係唯獨呢條細路女先有咁多人話慘話可惜,係咪佢幫過香港好撚大單野而我唔知

你唔好話街外人死咗你唔會喊,親人死咗你就爆喊。人本身就係咁,個女童年齡同我接近大家都係未嚐半百自然咪易地而處囉,好難明咩?
同埋根本唔係係咪細路女嘅問題,而係傳媒嘅問題
就算傳媒報嘅係青年才俊、定係老人家都好
一撚樣有人講rip,你要怪就今次係傳媒大肆報導仲挖埋啲同件事無關係嘅嘢(佢家姐係hay嫂)黎呃views
你入落講rip嘅人數度有乜用?一路講開都會講,但真心無人有興趣會理佢咁多家事,講完一句rip就算。
相反我見到多啲人講抵死,仲拎人命講笑喎。
香港人係咁上下
重大政策/立法議題 = 0討論
八卦新聞 = 講成版
日和狗
你講得出口就認自己口沒遮攔吧啦。
你諗同講出口係兩回事,正如我係街上面見到有個人好樣衰,儘管係事實,我都唔會兜口兜面話。
你地又會覺得,車,我響度講吓又唔係兜口兜面同死者家人講,唔通死者家屬朋友會上黎呀?連登仔唔係天真都覺得呢度係deepweb嘩? 想法更加會傳開去,你唔係真係以為自己見解獨到到一個地步得你覺得女死者抵死呀?fb我都見到有啦 呢啲想法一傳十、十傳百,然後再惡化就會有人拎黎恥笑話hay嫂可以拍片籌帛金,呢個就係網絡點運作,死者家屬朋友終有日見到。

你講得出口就應該承認口沒遮攔、唔識尊重人感受。無人打壓你言論自由唔畀你講,我地亦只係覺得呢種做法係漠視人感受啫。你又唔洗理我地點諗㗎喎,反正你地都唔care人感受 。繼續我行我素is ok 反正話你地講抵死over咗嘅都係圍爐post,順便統計吓有幾多人buy你地無血性嘅講法啫,真係唔洗睇咁重、開口埋口偽善撚喎。偽係表裡不一,但事件發生至今我衷心可憐佢嘅,何來偽。 如果咁叫偽,咁好多人天生注定係偽善撚。

我係屌緊你地雙面人,冇評論亦冇話過個學生妹抵唔抵死,一日咁多人枉死,你又冇有留意下,又有冇寫番句rip,點解係唯獨呢條細路女先有咁多人話慘話可惜,係咪佢幫過香港好撚大單野而我唔知

你唔好話街外人死咗你唔會喊,親人死咗你就爆喊。人本身就係咁,個女童年齡同我接近大家都係未嚐半百自然咪易地而處囉,好難明咩?
同埋根本唔係係咪細路女嘅問題,而係傳媒嘅問題
就算傳媒報嘅係青年才俊、定係老人家都好
一撚樣有人講rip,你要怪就今次係傳媒大肆報導仲挖埋啲同件事無關係嘅嘢(佢家姐係hay嫂)黎呃views
你入落講rip嘅人數度有乜用?一路講開都會講,但真心無人有興趣會理佢咁多家事,講完一句rip就算。
相反我見到多啲人講抵死,仲拎人命講笑喎。

通常一句rip就算但今次咁多人話抵死真係
其實唔係見事有幾大 只係見到某日有個post話個女仔抵死 甚至開到2
已經唔係因為佢係咪女 係咪學生妹 靚唔靚既原因
呢d post 開到2 都幾恐怖下
其實唔係單野有幾大 只係見到某日有個post話個女仔抵死 甚至開到2
已經唔係因為佢係咪女 係咪學生妹 靚唔靚既原因
呢d post 開到2 都幾恐怖下
算把啦
偽善係通病,無可救藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞