[長文]唔明點解個學生妹比車撞死個回響會咁大

203 回覆
690 Like 20 Dislike
好似係無lala 有人開post 屌個學生妹抵撚死先咁大回響 叫人積下口德都只不過係因為睇唔過眼
再者覺得學生妹可憐同覺得司機同樣可憐冇衝突
唔好非黑即白la
學生妹死左覺得可惜,司機因為咁搞到成頭家都失去支柱都係可憐
你話件事係因為學生妹亂改馬路係岩
但死已經係最大代價
件事根本有兩個victim
覺得兩個victim 都可憐嘅我係咪又會比人標籤做左膠,大愛撚?
係咪要我pick a side ?

我純粹覺得單野冇炒賣價值姐,如果你唔明我講咩,由頭到尾睇多次我打個篇野

我都覺兩個都慘,但大撚把人慘過佢地囉。坦白講,普通一單交通意外憑咩比人講到咁hit

所以我咪應話係無lala 有人開post 話個學生妹抵死先係連登炒起架lor
好似係無lala 有人開post 屌個學生妹抵撚死先咁大回響 叫人積下口德都只不過係因為睇唔過眼
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價
覺得兩個victim 都可憐嘅我係咪又會比人標籤做左膠,大愛撚?

無話唔俾你可憐, 只係唔好阻人話抵死
港豬就係咁, 過多幾十年依然都係咁...

香港多得呢班死蠢先搞到民主咁多年都有退冇進

班友仲覺得進步緊咁,真係唔知佢地真蠢定自欺欺人
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

明明係有人開POST 話條女抵死,而家D人,掉返轉D野黎講都得既,真係佩服
條女唔抵可憐
特別關心小朋友唔係咩壞事
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

明明係有人開POST 話條女抵死,而家D人,掉返轉D野黎講都得既,真係佩服

根本兩批人講緊嘅「抵死」就唔係同一樣嘢
好多人根本就冇動過腦

香港人真係好死蠢 小小野就煽動到

唔知係咪新聞愈黎愈instantaneous, 又多左platform比人炒作
近年香港人衡量事情大小個秤同把尺, 真係唔知點形容
更加唔好講衡量是非對錯喇

預期話platform多左,technique好左,不如話港豬d羊仔心理越黎越重

成班一車車咁比人點,到死個刻都未知咩事
其實真係唔抵可憐,你咁樣過馬路法就預咗有後果
但最慘係搞到埋個司機
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

我純粹覺得單野冇炒賣價值姐,如果你唔明我講咩,由頭到尾睇多次我打個篇野

我都覺兩個都慘,但大撚把人慘過佢地囉。坦白講,普通一單交通意外憑咩比人講到咁hit

所以我咪應話係無lala 有人開post 話個學生妹抵死先係連登炒起架lor

你睇下呢單新聞d views先啦,聽日應該上硬頭條
唔係咩都關連登事嫁
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

環境擴闊d,唔好淨係停留係連登,睇下各大報社頭版新聞係咩,睇下你d朋友屋企人/身邊人討論緊咩新聞
特別關心小朋友唔係咩壞事

過份重視唔見得係咩好事
即係生命有分貴賤?老d會抵d死?後生d會可惜d?
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

根本兩批人講緊嘅「抵死」就唔係同一樣嘢

我都發覺我同你地講緊嘅野唔同

重申多次,對我黎講無論係個學生妹定司機錯,wfc 就係普通交通意外撞死人咁簡單,唔明點解要放到咁大
條女唔抵可憐

要嘈啱定錯去隔離post

我覺得冇價值
其實真係唔抵可憐,你咁樣過馬路法就預咗有後果
但最慘係搞到埋個司機

唔好話抵唔抵可憐啦,比著你司機啱曬又如何?單野根本冇咩意義
好多人都係睇唔過眼 用抵死哩d字眼去屌死人 你最多話妹妹仔咎由自取 抵死哩個字好明顯over咗 你地明唔明?

睇多次我篇文睇下我想講咩,我唔止講緊連登嫁
好多人都係睇唔過眼 用抵死哩d字眼去屌死人 你最多話妹妹仔咎由自取 抵死哩個字好明顯over咗 你地明唔明?

呢點我都好同意
不過同樓主既講法無衝突
我亦都唔識邊個hay嫂
我亦都唔識邊個hay嫂

大明星死左咪又係咁

利申 我都唔識
喺連登女人有原罪
仲要係後生女人
仲要有個家姐係靚仔youtuber條女
其實係因為有爭議點
有人病左/有人自殺完全無野好拗
而家個爭議位係有得拗邊個岩 你睇下fb都有好多人拗緊呢樣野
而唔係邊個慘唔慘既問題
呢個係討論價值既問題

好似之前中大換心果個一樣
唔好非黑即白la
但死已經係最大代價

你睇下呢單新聞d views先啦,聽日應該上硬頭條
唔係咩都關連登事嫁

聽日頭條點都會係北韓局勢la
多view 數係因為social media settings 嘅問題
令一單少少受關注嘅新聞愈推愈前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞