[長文]唔明點解個學生妹比車撞死個回響會咁大

203 回覆
690 Like 20 Dislike
首先,成件事又冇咩爭議點,唔理係司機定佢唔啱,成件事都係好簡單,就係有個女學生比小巴撞死。又唔係話咩尋仇,奇案定有咩大意義帶出。

相對於同類事件,每年唔知有幾多個老坑比車撞死啦,但回響一定冇咁誇張,反而係平平淡淡咁過左。你話我口臭都係咁話,嘩,唔講以為呢條女係香港核心人物 ,交通意外瓜左嘅新聞可以換黎係5個鐘內500幾600k views(淨係計蘋果),連登大量post討論 。唔好同我講咩條女大把前途,即係作為一個有同理心嘅人,我唔認為阿伯阿婆條命同個細路女有分別,何況有句說話,該死唔洗病,就算個女仔今日唔死,佢聽日可能都因為其他原因出事,班老野分分鐘長命過佢。點解單純因為佢係細路女呢個point而放大成件事?

好,你話留意時事唔好咩?好呀,但唔該唔好選擇性留意囉,早排連續十日有人(包括多個學生)跳樓,你地d時事觸覺呢 ,同理心呢 ?去曬邊 ??即係你地覺得一個有機會係因為自己過失而比車撞死嘅女仔可憐過班比香港教育制度搞到壓力太大而跳樓死嘅o靚仔?

唔該你班香港人醒下啦,成班羊群心理,人地話可惜你又可惜,早兩日有報紙賣有個ol因為白血病毀曬容,個人腫到要用拐杖,仲慘過死啦,佢又可唔可惜呀?又唔見你地留意下

最後,我上面講咁多野唔係希望你地忽視呢d新聞,而係想大家對所有新聞都一視同仁,唔好再人云亦云,又或者見到任何term而影響左自己個分析,變左偽善撚,將件事放大。試問呢單新聞係唔係真係值咁大回響。

其實講到尾咪又係少左條人命,香港每日都唔知唔見左幾多條啦
正皮
1,15 歲
2 學生
3 女性
4 網絡名人妹妹
5 樣靚
差唔多日日發生緊 不過只係撞死個學生先咁多人理

早幾個月渣馬前有個hku仔都畀車撞
1,15 歲
2 學生
3 女性
4 網絡名人妹妹
5 樣靚

同佢家姐差好遠
其實打咁大篇野唔係為左呃正皮,而係有感而發,點解香港人可以咁隻眼開隻眼閉,就係因為個d凸出d嘅因素,就將班友d偽善性格引曬出黎

相對於呢單新聞,我覺得我上面提及過個OL慘好多,但奈何係香港人眼中,表面因素較為重要 http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170411&s=10829391&a=56548651 【蘋果基金】白血病復發面腫逾倍 V面OL恍如毀容
俾車撞唔係自己揀
自殺就係自己揀

我冇太留意單新聞,唔清楚係咪真係個司機責任,如果係條女錯我就更加唔同意無講嘅野,仲會覺得個司機慘d

另外,冇錯,自殺係自己揀,一單自殺可以話抵死,兩單都可以,但係點續十日有人自殺,仲要共通點係學生,我唔覺會有咁多巧合囉
正評
於終見到個正常人
正評
於終見到個正常人

終於
其實係邊個
有冇圖
係出面見到啲偽善撚就想作嘔

其實如果你話件事個程度同之前錦上路單車禍有得比,我會受落囉,但呢鋪相比下,擺明係毫無疑點同討論性嘅交通意外,你見個個人都係留言話慘同可惜就知啦 完全冇論點
正評
於終見到個正常人

終於

我做人
其實係邊個
有冇圖

咪玩啦,熱門有幾個post講緊
點解d人比左負皮又唔反駁下,好想知你地有咩理據

其實如果你話件事個程度同之前錦上路單車禍有得比,我會受落囉,但呢鋪相比下,擺明係毫無疑點同討論性嘅交通意外,你見個個人都係留言話慘同可惜就知啦 完全冇論點

錦上路邊單

Agger
成班講黎講去個point一樣

Agger
成班講黎講去個point一樣

「積下口德啦

利申:無話過死者抵死 道德撚唔好咒我全家

錦上路邊單

上一,兩年炸wo。單野咁震撼都唔知?

Google下都懶,依家d學生哥 http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20151218/54551927
用返上年支那老虎咬人新聞做對比

相信有腦袋既人會思考出自己答案
Facebook見好多人都屌個司機

錦上路邊單

上一,兩年炸wo。單野咁震撼都唔知?

Google下都懶,依家d學生哥 http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20151218/54551927

問下啫
一年咁多單車禍 同一個位都可能唔只一單
邊醒起邊一單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞